Video

'Zelfde plofkrakers achter opblazen van afstortkluizen', wie herkent de daders?

7 april 2020 om 21:02 • Aangepast 15 april 2020 om 10:54
nl
De politie vermoedt dat de recente plofkraken van afstortkluizen van de Rabobank in Uden, Kaatsheuvel en Waalwijk steeds door dezelfde twee daders zijn gepleegd. Dat meldde ze dinsdagavond in het tv-programma Opsporing Verzocht.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

In het programma werden beelden van de daders en de hevige explosie in Uden getoond. Die kraak gebeurde afgelopen donderdagnacht. Acht appartementen boven de Rabobank-kluis moesten worden ontruimd.

Op de beelden is te zien hoe twee mannen een explosief op de kluis bevestigen. Aan dat explosief zit een lange draad. Als de mannen om de hoek staan, volgt er een zware ontploffing en vliegen stukken beton en staal meters door de lucht. Daarna rapen de mannen razendsnel zakken met geld van de grond en gaan ervandoor op een gereedstaande scooter.

Wachten op privacy instellingen...

Banken reageerden dinsdag met de aankondiging dat honderden afstortkluizen worden gesloten. Afstortkluizen worden vooral door ondernemers gebruikt om buiten kantooruren contant geld naar de bank te brengen.

Criminelen richten zich steeds vaker op de kluizen, omdat geldautomaten na een reeks plofkraken beter worden beveiligd. Sinds december zijn geldautomaten 's nachts afgesloten.

Nederland telt ongeveer twaalfhonderd afstortkluizen. Daarvan blijven er vierhonderd in gebruik met beperkte openingstijden. De rest van de automaten zijn leeggehaald en uitgeschakeld. De apparaten die in gebruik blijven, gaan 's nachts dicht en worden dagelijks leeggehaald. Welke afstortkluizen zijn uitgezet, is niet bekendgemaakt.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.