Tien kwetsbare basisschoolkinderen 'kwijt' in Helmond, leerplichtambtenaren gaan zoeken

8 april om 18:54 • Aangepast 15 april om 17:14
Zo zal het er dus dinsdag niet uit zien (foto: archief)
Zo zal het er dus dinsdag niet uit zien (foto: archief)
De coronacrisis vraagt om flexibiliteit en dat betekent in Helmond dat burgemeester Elly Blanksma woensdag een videogesprek had met de pers. Ze meldde onder meer dat er in haar gemeente tien kwetsbare basisschoolkinderen 'kwijt' zijn en dat zes jongeren die in het Van Deutekom Park aan het barbecueën waren, ieder een boete van 390 euro hebben gekregen voor overtreding van het samenscholingsverbod.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Wethouder Dortmans van Onderwijs vertelde dat er geen contact is met tien kwetsbare kinderen: "Daar zijn leerplichtambtenaren op gezet." De wethouder wil ook kijken of er in de meivakantie opvang geregeld kan worden voor 80 tot 85 andere kwetsbare kinderen.

Het leerlingenvervoer en het Taxbusvervoer worden voorlopig gedeeltelijk doorbetaald door de gemeente. Ze krijgen tachtig procent van de normale factuur uitbetaald. Vervoerders in Helmond maakten zich grote zorgen nu het vervoer van leerlingen en zorgbehoevenden grotendeels is weggevallen.

Tijdens het persgesprek werd ook duidelijk dat de gemeente bijna zeshonderd zelfstandigen en kleine ondernemers heeft kunnen helpen die zich hebben gemeld het Ondernemersloket. Zij klopten daar aan voor financiële steun.

Digitaal stemmen
Verder liet de burgemeester weten dat de Helmondse gemeenteraad komende dinsdag als een van de eerste in Nederland digitaal op afstand gaan stemmen. Dinsdag nam de Eerste Kamer een spoedwet aan, waardoor digitaal vergaderen en stemmen tijdens de coronacrisis is toegestaan. Alle 37 raadsleden gaan dinsdag stemmen tijdens een digitale raadsvergadering.

In Helmond zijn, voor zover bekend op dit moment, twintig mensen overleden aan het coronavirus. Vijftig Helmonders liggen nog in het ziekenhuis.

Wachten op privacy instellingen...