Mannen die slapende Bredanaar door het hoofd schoten, moeten twintig jaar de cel in

9 april 2020 om 13:05 • Aangepast 16 april 2020 om 13:24
nl
De twee mannen die in januari 2018 een man uit Breda in zijn slaap door het hoofd schoten, moeten allebei twintig jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant donderdag bepaald.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De rechtbank achtte bewezen dat Anel B. (29) en Azedine A. (28) hun vriend Soufian hebben beschoten, toen hij lag te slapen op de bank. Ze zijn schuldig bevonden aan het medeplegen van moord. Omdat het slachtoffer lag te slapen, is er volgens de rechtbank geen sprake van een 'opwelling'.

Bovendien is er na de moord in de flat een iPhone gevonden waarop een WhatsAppgesprek stond dat een van de verdachten met zijn vriendin voerde. Daarin kondigde hij aan dat ze Soufian zouden doden.

De voorzitter van de rechtbank sprak van een 'kille en geplande liquidatie van iemand die zich als vriend van de verdachten veilig waande in hun omgeving.' Het precieze motief voor de liquidatie blijft volgens de rechtbank onduidelijk.

Pistool en revolver
Het slachtoffer werd op een dinsdagmorgen in januari dood gevonden in een flat aan de Roeselarestraat in Breda. Hij bleek terwijl hij sliep met een revolver én een pistool door zijn hoofd te zijn geschoten.

Anel B. en Azedine A. kwamen al snel als verdachten in beeld. Ze sloegen op de vlucht bij een routinecontrole van de politie. Een achtervolging leidde toen naar het appartement in de flat aan de Roeselarestraat. Toen een arrestatieteam van de politie daar een inval deed, werd ook het lichaam van het slachtoffer gevonden.

In de auto waar B. en A. in zaten bij de controle, werden drie wapens gevonden. Waaronder het pistool en de revolver waarmee Soufian is gedood. Het is volgens de rechtbank niet meer te achterhalen wie met welk wapen schoot en wie dus het dodelijke schot heeft gelost. Wel is duidelijk geworden dat het slachtoffer kort achter elkaar en van dichtbij door het hoofd is geschoten. Daarom zijn Anel B. en Azedine A. allebei schuldig bevonden aan de moord.

Zwaargewond
Bij hun aanhouding raakten B. en A. zwaargewond doordat ze volgens de politie van het balkon sprongen. Het tweetal zegt zelf er door de politie vanaf geschoten te zijn. Volgens de rechtbank zijn bij de aanhouding echter geen fouten gemaakt. De val van het balkon heeft voor beiden heftige gevolgen gehad maar 'ze hebben er zelf voor gekozen over het balkon te klimmen', zei de rechter.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!