Weer raak in beschermd natuurgebied, motorrijders crossen door het zand tijdens broedseizoen

17 april 2020 om 19:49 • Aangepast 25 april 2020 om 22:33
nl
Nog geen week nadat vier bestuurders van terreinwagens het natuurgebied omploegden bij Zurenhoek bij Bergen op Zoom, was het weer raak. Dit keer reed een groepje motorcrossers door het zand.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

"Niet te geloven", zegt boswachter Erik de Jonge. "Helaas waren ze ons dit keer te snel af. Wat moet je een vreselijk asociale knurft zijn om dit in het broedseizoen te willen."

Verschillende mensen belden de politie over de motorrijders die hard over de vlakte reden. Drie minuten later waren toezichthouders al ter plekke. Het lukte echter niet om de daders te pakken te krijgen. "Die verdwenen links en rechts het bos in, snel weg tussen de bomen", zegt De Jonge.

Het ging om een groepje van vier of vijf mensen. Er staan wel slagbomen, maar motorcrossers kunnen daar langs. Ook worden de verbodsbordjes genegeerd, meldt de boswachter.

"Wildcrossen is al langer een probleem, maar meestal alleen in de winter. Maar nu tijdens de coronacrisis komen die mensen ook in het broedseizoen. Dit is echt de slechtst denkbare plek om te gaan rijden. Er zitten hier unieke soorten, daarom is het ook een Natura2000-gebied. Zo heeft de boomleeuwerik heidegebied en zand nodig en een plek om genoeg eten te vinden, die zijn er niet veel in Nederland."

Toezichthouders van onder meer Samen Sterk in Brabant (SSiB), de organisatie die is belast met de veiligheid in het buitengebied, controleren extra in het gebied. Boswachter De Jonge adviseert mensen die op heterdaad motorrijders betrappen, de politie te bellen. Als ze dit niet direct kunnen melden, dan kunnen ze dat bij de SSIB doen. "Dan krijgen we een beter overzicht waar problemen zich voordoen. maar op het moment zijn er heel veel problemen."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.