Studenten Tilburgse universiteit starten petitie: 'Met webcamexamens wordt privacy geschaad' - Omroep Brabant

Studenten Tilburgse universiteit starten petitie: 'Met webcamexamens wordt privacy geschaad'

18 april 2020 om 21:43 • Aangepast 25 april 2020 om 22:32
nl
Nu de universiteit gesloten is, moeten studenten van Tilburg University hun examens thuis op de computer maken. De opleiding wil met een webcam en speciale software in de gaten houden of er niet gespiekt wordt. De studenten vinden echter dat dit hun privacy schaadt en zijn een online petitie begonnen, die in een halve dag al bijna negenhonderd keer werd getekend.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

De universiteit gaat gebruik maken met het ict-programma Proctorio, waarmee microfoon en camera van de computer worden overgenomen. De software kan ook alle oogbewegingen en mondbewegingen in de gaten en bekijkt welke websites tijdens het examen worden bezocht. Of de universiteit al deze functies ook daadwerkelijk gaat gebruiken, is nog niet duidelijk. De studenten zeggen dat ze ook vooraf een scan van hun kamer moeten aanleveren.

"Stop met deze manier van surveillance en geef ons betere alternatieven", zo staat in de petitie die een initiatief is van psychologiestudente Naomi de Leng.

'Genoeg andere methodes'
"Veel studenten onder wie ik zijn tegen deze examenmethode en willen alles doen wat mogelijk is om dit te stoppen. Volgens de universiteit wordt de privacy met Proctario maar minimaal geschaad. Ik vraag me af of dat klopt. Andere universiteiten kiezen voor andere methodes zoals open boek-examens en alternatieve opdrachten, waaronder het schrijven van essays", stelt De Leng.

Veel studenten die de petitie tekenden gaven ook een reactie en lieten weten dat ze het eens met haar zijn. Ook stelden sommige studenten dat ze geen geschikte computer hebben of geen goede internetverbinding.

Een woordvoerster van Tilburg University laat op vragen van Omroep Brabant weten dat ze zondag met een reactie komt.

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.