Buitenbaden zijn klaar voor de zomer, maar het is onduidelijk of ze open mogen - Omroep Brabant
Video

Buitenbaden zijn klaar voor de zomer, maar het is onduidelijk of ze open mogen

21 april 2020 om 10:00 • Aangepast 27 april 2020 om 14:14
nl
De tientallen buitenzwembaden in onze provincie zijn grotendeels klaar voor het nieuwe zwemseizoen. Dit weekend zouden de meeste baden open gaan, maar het is onduidelijk of dat wel mag vanwege de coronamaatregelen. Dat is extra zuur voor zwembad De Schans in Geertruidenberg, dat net flink verbouwd is. "Dit doet echt pijn."
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Vol trots loopt manager Arie Eikelenboom door de nieuwe accommodatie. Vrijwel alles is vernieuwd: de balie, kluisjes, horeca, kleedhokjes en zelfs een nieuw waterspeelpark. Bouwvakkers zijn nog bezig om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten. "De verbouwing was echt nodig. Al dertig jaar was er niks verbouwd, het was oud en grijs."

Al jarenlang keek de manager uit naar de renovatie. Het vernieuwde bad zou zaterdag worden geopend, maar de coronacrisis maakt het toekomstbeeld ineens troebel. "Dat doet pijn! Het voelt heel onwerkelijk", weet Arie. "Het geeft me een leeg gevoel. Juist de onzekerheid over hoe lang het nog duurt, is zwaar."

Bekijk in de video hoe het vernieuwde zwembad eruit ziet.

Wachten op privacy instellingen...

Zware tijden
Alle buitenzwembaden in Brabant zitten met dezelfde onzekerheid. “Het zijn heel zware tijden”, weet Teun van Etten, van branchevereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ). “Bijna alle buitenbaden zijn zomerklaar en hebben dus veel kosten gemaakt. Ook heb je te maken met abonnementen die niet verkocht worden.”

Het kabinet geeft dinsdagavond om zeven uur opnieuw een persconferentie over de coronacrisis. “Het lijkt me onwaarschijnlijk dat we snel weer open mogen.”

Ondertussen is de branche wel bezig met een plan voor de anderhalvemetersamenleving. “Dat is in een zwembad natuurlijk heel lastig”, geeft Van Etten toe. “Je zou in heel kleine groepjes zwemles kunnen gaan geven. Dat wil je natuurlijk snel kunnen opstarten, als dat weer mag.” Ook wordt nagedacht over banenzwemmen. “Dan zou je aparte banen aan kunnen wijzen voor heen- en terugzwemmen, om de afstand te kunnen bewaren.”

Warme dagen
Ook bij De Schans denken ze hieraan. "Alleen wij moeten het vooral hebben van de gezinnen die met hun kinderen komen zwemmen", weet Arie. Juist de warme dagen dekken de kosten van het gemeentebad. "Dan zit je soms met duizenden tegelijk in een accommodatie. Kinderen spelen en zwemmen met elkaar. En dan is afstand houden heel moeilijk."

"Ik verwacht niet dat dinsdag grote dingen gaan gebeuren." Ondanks alles blijft de zwembadmanager positief. "We gaan er gewoon vanuit dat we ergens dit seizoen nog open kunnen. Wij kunnen niet wachten!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.