'Jos de G. terecht veroordeeld voor doden en verkrachten Nicole van den Hurk'

21 april 2020 om 13:29 • Aangepast 28 april 2020 om 13:34
nl
Het gerechtshof in Den Bosch heeft Jos de G. uit Helmond terecht veroordeeld voor het doden en verkrachten van Nicole van den Hurk uit Eindhoven, in 1995. De straf moet dan ook niet teruggedraaid worden. Dit staat in een advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan in ons land.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De Hoge Raad legt zo’n advies zelden naast zich neer. Dit zou betekenen dat de twaalf jaar cel, die De G. uit Helmond in oktober 2018 kreeg bij het gerechtshof, van kracht blijft.

De G. in beeld via DNA-match
De 15-jarige Nicole verdween in de vroege ochtend van 6 oktober 1995. Anderhalve maand later werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. De zaak bleef jarenlang onopgelost, tot De G. in 2014 in beeld kwam na een DNA-match.

De rechtbank legde in 2016 vijf jaar cel op, na een eis van veertien jaar. De rechter achtte toen alleen de verkrachting bewezen. Het hof vond echter dat er ook genoeg bewijs was dat De G. het meisje met geweld om het leven heeft gebracht. De advocaten van de Helmonder betoogden dat de verdachte geen eerlijk proces heeft gehad én dat het doorslaggevend bewijs ontbreekt.

Voldoende bewijs voor hof
De advocaat-generaal is het echter eens met het hof: "Hoewel direct bewijs voor de verkrachting en de doodslag ontbreekt, heeft het hof uit het bewijs kunnen afleiden dat de verdachte deze misdrijven heeft gepleegd." De veroordeling kan wat hem betreft dan ook in stand blijven.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen. De uitspraak wordt op 23 juni verwacht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.