Video

Dementerende ouderen die vanwege natuurbrand geëvacueerd werden, kunnen nog niet terug

21 april 2020 om 15:40 • Aangepast 28 april 2020 om 15:34
nl
De 24 dementerende ouderen die door de brand in de Deurnese Peel hun verzorgingstehuis in Liessel moesten verlaten, kunnen nog niet terug. Ze blijven nog zeker tot woensdag in Weert. Dit omdat de natuurbrand nog altijd woedt. Het personeel dat de bewoners kennen uit Liessel, verzorgt hen ook daar. "Wij willen dat ze zoveel mogelijk vertrouwde gezichten zien", vertelt woordvoerder Moniek Markenie.
Geschreven door

Het bestuur heeft de hele middag overlegd en kwam tot de conclusie dat ze in ieder geval de komende 24 uur nog niet terug naar het verzorgingstehuis in Liessel kunnen. "Wanneer wel is nog niet te zeggen omdat de brand nog niet is geblust. We wachten tot we van de veiligheidsregio horen dat de situatie rondom de brand stabiel is", vertelt Nogarede.

Mochten de bewoners terug naar Liessel kunnen, dan wil het bestuur dat dat niet halsoverkop gebeurt. "We hebben alvast een plan klaarliggen en gaan in ieder geval morgen weer overleggen om te kijken hoe de situatie is." Gelukkig kunnen ze in Weert blijven zo lang als nodig is.

'Paniek voorkomen'
Bestuursvoorzitter Coby Nogarede vertelde maandag aan Omroep Brabant: "Rond half vier kregen wij van de politie en de GGD de melding dat er hij de brand zo veel rook vrij kwam dat er gevaar was, omdat de luchtkwaliteit steeds slechter werd. Uit voorzorg hebben we toen besloten om het pand te ontruimen en de bewoners te verhuizen naar een andere locatie. Want deze mensen wil je niet in paniek moeten verplaatsen. Dat moet rustig en veilig gebeuren."

Een aantal van de bewoners die geëvacueerd werden, is besmet met het coronavirus. Dat maakte de operatie wat ingewikkelder, omdat er ambulances, taxibusjes en een COVID-19-bus geregeld moesten worden door de GGD. "Het was een complexe situatie, maar het verliep soepel en gecoördineerd", vertelt Nogarede dinsdag.

Om de bewoners van het verzorgingstehuis gerust te kunnen stellen tijdens de verplaatsing, reisden de eigen medewerkers uit Liessel mee. "Een deel van de bewoners zag het eerder als een leuk uitje. In een van de bussen werd zelfs de hele weg gezongen", zegt Nogarede. Er zijn extra medewerkers ingezet die ervoor zorgen dat de bewoners de verandering snappen. Volgens Nogarede heeft iedereen het gebruikelijke ritme dinsdag ook goed op kunnen pakken.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.