Meerdere nertsen besmet met corona: ‘We gaan uit van besmetting van mens op dier’

26 april 2020 om 11:35 • Aangepast 3 mei 2020 om 11:34
nl
Bij twee nertsenbedrijven in Milheeze en Beek en Donk zijn besmettingen van COVID-19 bij verschillende nertsen geconstateerd. Omdat ook enkele medewerkers bij beide bedrijven verschijnselen van het coronavirus hadden, wordt uitgegaan van een besmetting van mens op dier. De omgeving van de nertsenbedrijven is uit voorzorg afgesloten.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De nertsen vertonen diverse ziekteverschijnselen. Ze hebben onder meer ademhalingsproblemen. Er is onderzoek ingesteld om de bron van de besmettingen te achterhalen. Het RIVM adviseert uit voorzorg om in een straal van circa vierhonderd meter rond de besmette nertsenbedrijven voorlopig niet te fietsen of te wandelen. Er is voor gekozen de openbare weg in deze straal rond deze bedrijven af te sluiten voor voetgangers en fietsers tot de onderzoeksresultaten bekend zijn.

Direct maatregelen
Vanwege de ontdekking bij de nertsenfokkerijen heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit direct maatregelen afgekondigd. Vanaf deze zondag is er een meldplicht ingesteld voor nertsenhouders, dierenartsen en mensen in onderzoeksinstellingen. Als sprake is van ademhalingsproblemen en verhoogde sterfte bij nertsen moet dit gemeld worden bij de NVWA.

Om eventuele verspreiding van het virus naar andere bedrijven te voorkomen, mogen zowel de dieren als de mest een besmet bedrijf niet verlaten. Omdat andere dieren in de veehouderij niet gevoelig lijken voor het virus, wordt nu alleen voor nertsen een meldplicht ingesteld.

Lucht- en stofmonsters
Het is belangrijk om te weten hoe de ziekte zich op de besmette bedrijven ontwikkelt, benadrukt het ministerie. "Deze kennis kan gebruikt worden om de ziekte en het verloop daarvan bij dieren en mensen beter te begrijpen. Daarom worden monsters verzameld van zieke en gezonde dieren. Deze zullen gebruikt worden voor nader onderzoek."

Ondanks dat niet wordt verwacht dat het virus zich over grotere afstanden zal verspreiden, worden uit voorzorg ook lucht- en stofmonsters genomen in de omgeving van de bedrijven.

Geen risico
Volgens het RIVM vormen de nertsenbedrijven op basis van de huidige kennis over COVID-19, geen risico voor verdere verspreiding onder mensen. "Besmetting van mens op dier is mogelijk, maar de impact van deze besmetting bij nertsen op de gezondheid bij mensen is op dit moment verwaarloosbaar. Besmetting van mens op mens is de stuwende kracht achter de huidige coronapandemie."

Uit eerder onderzoek blijkt dat fretachtigen - zoals nertsen - gevoelig zijn voor besmetting met het coronavirus. Er zijn volgens het ministerie op dit moment geen aanwijzingen dat landbouwdieren of huisdieren een rol spelen bij de verspreiding van het virus.

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.