Amercentrale stoot door rekentruc meer stikstof uit dan is toegestaan - Omroep Brabant

Amercentrale stoot door rekentruc meer stikstof uit dan is toegestaan

29 april 2020 om 06:24 • Aangepast 6 mei 2020 om 06:04
nl
De Amercentrale in Geertruidenberg stoot meer stikstof uit dan eigenlijk is toegestaan. Hoewel de vergunningen strenger zijn geworden, is het door een rekentruc van de provincie toch mogelijk om meer stikstof uit te stoten.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

De Amercentrale kreeg onlangs van de provincie een vergunning om biomassa (hout) te verstoken en daarbij mag ze veel meer stikstof uitstoten dan er uit de schoorsteen kwam toen ze nog vooral op kolen en gas draaiden. Dat meldt Trouw woensdag na onderzoek.

Bij het verstrekken van de vergunning werd beweerd dat er juist minder stikstof zou vrijkomen. De provincie kon de vergunningen verstrekken door een juridische truc waarmee alleen op papier de uitstoot afneemt. Er werd daarbij alleen gekeken naar de hoeveelheid stikstof in de oude papieren vergunning van de centrale, niet naar wat er in werkelijkheid was uitgestoten.

Effect autowegen voor een derde teniet gedaan
Ook de energiecentrale in het Noord-Hollandse Diemen stoot hierdoor toch meer stikstof uit. Voor een goed beeld: het effect van de lagere maximumsnelheid op autowegen zou voor ruim een derde teniet worden gedaan door de extra stikstof die de twee centrales mogen gaan uitstoten.

De Raad van State oordeelde vorig jaar dat er niet méér stikstof op de natuur mag neerdalen. In het nieuwe stikstofbeleid dat minister Schouten vorige week aankondigde, blijft de sluiproute voor de energiecentrales echter bestaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.