Broedende moedereend doodgemaaid in Oss: ‘Daar lag ze, in flarden’

29 april 2020 om 20:30 • Aangepast 7 mei 2020 om 07:34
nl
Tijdens het uitlaten van de hond zag de vriendin van Eric het voor haar ogen gebeuren: een maaimachine ging vól over een broedend eendje heen. Met alle gevolgen van dien: het eendje lag in stukken in het gras aan de Vilderdijk in Oss.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Eric en zijn vriendin wonen vlak aan het water. “We lopen heel vaak even langs de waterkant. Het stikt nu van de nestjes jonge eendjes, jonge koetjes, jonge gansjes.” Het eendje hadden ze dan ook al vaker gezien. “Ze zat heel trouw op het nest. Als er kuikens zijn, zijn de nesten vaker eventjes leeg. Maar zij was nog heel ijverig aan het broeden.” Geen goed moment dus, wat hen betreft, om daar juist nu te gaan maaien. “Dat kan toch niet, midden in het broedseizoen!”

'Ik ben er heel erg van geschrokken'
Het verhaal heeft ook de aandacht getrokken van de politiek. Inmiddels heeft de lokale partij VDG raadsvragen gesteld. Raadslid Jessica Nab: “Er hoort gewoon controle plaats te vinden, volgens mij. Net als dat zwerfafval eerst moet worden opgeruimd voor er gemaaid kan worden, hoort er ook gecontroleerd te worden op dieren en broedsel.” Ze verwacht binnen enkele dagen antwoord op haar vragen van het college van Oss. “Ik schrok er gewoon ontzettend van. Dit mag niet meer voorkomen.”

Ze zijn blij met de aandacht, Eric en zijn vriendin. “Ik mag hopen dat er per direct iets veranderd. Dat het hoog op de agenda komt te staan. Er liggen nog steeds stukken in het gras. Dit verdient op zijn zachtst gezegd niet de schoonheidsprijs.” Al troosten ze zich met een gedachte: “Ik denk dat het eendje niet veel heeft gevoeld. Misschien een paar seconden stress, maar dit heeft geen pijn gedaan.”

De gemeente Oss laat weten het verhaal ook te hebben gehoord. Ze zoekt uit wat er precies is gebeurd.

Hieronder volgen nog enkele foto's van het eendje dat doodgemaaid is. Let op: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

Er was niet veel meer over van het eendje (foto: via Facebook)
Er was niet veel meer over van het eendje (foto: via Facebook)
Een pootje ligt nog in het gras
Een pootje ligt nog in het gras

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.