Tilburgse ondernemers hoeven dit jaar geen terrasbelasting te betalen

29 april 2020 om 23:43 • Aangepast 7 mei 2020 om 07:35
nl
Tilburgse ondernemers hoeven dit hele jaar geen terrasbelasting te betalen aan de gemeente. Dit staat in een voorstel van Burgemeester en Wethouders aan de gemeenteraad. B en W willen de belasting voor terrassen en reclame-uitingen op straat over heel 2020 laten vervallen. De raadsfractie van LST had vragen hierover gesteld aan het college. Voorman Hans Smolders is blij met de uitkomst.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Door de coronacrisis hebben heel veel ondernemers in Tilburg hun zaak noodgedwongen moeten sluiten. Horecaondernemers moesten toch nog steeds duizenden euro's aan terrasbelasting betalen aan de gemeente, terwijl de terrassen nu al weken niet worden gebruikt.

Volgens Stefan van Aarle, van het Ondernemersfonds Tilburg, is het een belangrijke stap. "Voor ondernemers is precario een aanzienlijke belasting die kan oplopen tot duizenden euro's per zaak. Dus dit kunnen ondernemers als kostenpost vergeten waardoor er bijvoorbeeld weer personeel betaald kan worden."

Wethouder Berend de Vries weet dat het om een kleine half miljoen euro gaat, die de gemeente misloopt door het voorstel. "Maar uit gesprekken met horecaondernemers kwam het indringende beeld naar voren hoe heftig deze tijd voor de horecaondernemers is."

Anderhalvemeter-maatschappij
Ook als de horeca weer open kan, is het voor een aantal zaken nog steeds moeilijk overleven. Als de anderhalve meter ruimte straks om wat voor een reden niet aangehouden kan worden, in bijvoorbeeld een klein café, dan kan er nog steeds geen geld verdiend worden. Alles bij elkaar genoeg redenen voor de gemeente Tilburg om de horeca een financiële tegemoetkoming te doen.

De Vries hoopt wel dat ondernemers met wie het heel goed gaat, de overgehouden belasting bijvoorbeeld in het Ondernemersfonds willen storten. Daar kunnen dan weer aanpassingen mee betaald worden die de binnenstad coronaproof kunnen maken, zoals wegwijzers en afzettingen.

De verwachting is dat de Tilburgse gemeenteraad zal instemmen met het voorstel. Stefan van Aarle van het Ondernemersfonds: "Met dit gebaar zijn we er nog niet. Maar het geeft wel vertrouwen in de vervolgafspraken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.