Niemand besmet door niet goed schoongemaakte apparatuur in het Catharina Ziekenhuis

30 april 2020 om 13:51 • Aangepast 7 mei 2020 om 13:24
nl
Geen van de patiënten is besmet geraakt nadat het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven bij gebitsreiniging een instrument gebruikte dat niet volgens de geldende hygiënerichtlijnen was schoongemaakt. Dat laat Roel Rambags, de woordvoerder van het ziekenhuis, donderdag weten na bloedonderzoek bij de patiënten.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

In januari dit jaar bleek dat het ziekenhuis bij gebitsreinigingen gebruik maakte van een instrument, een ultrasoontip, dat niet goed was schoongemaakt. Volgens protocollen moest die gereinigd worden door verhitting, maar dat gebeurde uiteindelijk met alcohol.

Grote opkomst
Tijdens gebitsreiniging kan het tandvlees bloeden en kunnen virussen via het instrument van de ene op de andere patiënt worden overgedragen. Het ziekenhuis riep daarom 649 patiënten op voor een bloedonderzoek.

Uiteindelijk kwam 85 procent opdagen. Bij het onderzoek werd er getest op hepatitis B, hepatitis C en hiv. Niemand van hen blijkt besmet te zijn geraakt door het instrument. Voor de zekerheid heeft de GGD de onderzoeksresultaten gecontroleerd en die bevestigt ook dat niemand besmet is geraakt.

Opgelucht
In een verklaring op de website laat het Catharina Ziekenhuis weten ‘opgelucht’ te zijn dat er na grondig onderzoek niets is gevonden. Na de fout in januari heeft het ziekenhuis besloten de gebitsreinigingen niet meer zelf uit te voeren. Patiënten worden nu doorverwezen naar hun tandarts.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.