Taptoe in duizenden achtertuinen tijdens dodenherdenking op 4 mei

2 mei om 10:00 • Aangepast 10 mei om 14:14
Lize en Harmen met hun trompet in de tuin (foto: Jan Peels).
Lize en Harmen met hun trompet in de tuin (foto: Jan Peels).
"We kijken elk jaar naar de dodenherdenking en dan denk ik: stond ik daar maar. Maar ook weer niet, want ik zou het niet durven." De negenjarige Lise is één van de duizenden trompettisten die reageert op een oproep van Harmen Klaver uit Oss.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Trompettisten gaan op 4 mei vanwege de dodenherdenking in groten getale het Signaal Taptoe Infanterie spelen. "Het idee is om dat in je eigen tuin te doen", zegt Harmen Klaver. Hij was trompettist bij het Orkest Koninklijke Luchtmacht.

Trucje
Harmen speelde jarenlang zelf het trompetsignaal tijdens de Nationale Herdenking op een overvolle Dam en voor een miljoenenpubliek dat op naar de tv-uitzending keek. "Dat is spannend, maar ik heb er een trucje voor", vertelt hij. "Ik sluit me helemaal af en denk bij mezelf: er staat helemaal niemand, ik ga lekker blazen."

In de video vertelt Harmen waarom hij de oproep deed en Lise waarom ze meedoet:

Wachten op privacy instellingen...

Harmen plaatste eind maart een oproep aan alle trompettisten op Facebook. In het bericht riep hij hen op om op 4 mei om twee minuten voor acht 's avonds het signaal uit te voeren. "In je tuin, in de straat, op een plein, bij een verzorgingshuis, ziekenhuis of op een kerktoren. Laten we 75 jaar vrijheid zo gedenken en ondanks de crisis invulling geven", schreef Harmen. De oproep is ondertussen al ruim 24.000 keer gedeeld.

'Best moeilijk'
De negenjarige Lise doet mee op 4 mei. Op Koningsdag speelde ze al het Wilhelmus op haar trompet. "Het is wel moeilijk, omdat je niet weet welke hoogte je moet doen omdat je geen ventielen hoeft te gebruiken bij dit stukje", vertelt Lise terwijl ze aan het oefenen is in de tuin.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...