Bekladder schreef 'Moorman is de dader', geen beveiliging voor burgemeester Bernheze - Omroep Brabant

Bekladder schreef 'Moorman is de dader', geen beveiliging voor burgemeester Bernheze

30 april 2020 om 14:58 • Aangepast 7 mei 2020 om 15:04
nl
De teksten gericht tegen burgemeester Marieke Moorman van Bernheze waren geklad op een viaduct over de Dommelstraat in Heesch en op de muur van een school aan de Staringsstraat in Oss. Op het viaduct stond: ‘Moorman is de dader’. Wat er op de school stond, willen politie en gemeente niet zeggen.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

De burgemeester deed na de bekladdingen aangifte van smaad en laster. Voor beveiliging van de burgemeester is volgens een woordvoerder van de gemeente Bernheze geen aanleiding. Verder wil de gemeente niet ingaan op de bekladdingen.

De teksten werden vorige week op de muren gekalkt en zaterdag door een schoonmaakploeg verwijderd. Wat er precies op de muur bij de school heeft gestaan, is onduidelijk. "De teksten zijn kwetsend en we gaan ze dan ook niet herhalen", zegt zowel de politie als de gemeente.

Volgens De Telegraaf zijn de bekladdingen gedaan omdat sommige inwoners van Bernheze burgemeester Moorman verantwoordelijk houden voor de dood van de 18-jarige Rik van de Rakt. De jongen werd zondag 19 april op zijn fiets doodgestoken. Waarschijnlijk was hij een willekeurig slachtoffer. Een asielzoeker uit Soedan met een voorlopige verblijfsvergunning, een statushouder, werd aangehouden voor de moord. Donderdagmiddag werd bekend dat hij nog zeker negentig dagen in de cel blijft.

De gemeente ging eerder akkoord met het plaatsen van extra statushouders, toen de geplande komst van een azc in 2016 niet doorging na rellen.

School waarop de jongen heeft gezeten
In het schoolgebouw aan de Staringstraat waar bekladdingen werden gevonden, zat tot afgelopen augustus middelbare school Den Bongerd. Het jonge slachtoffer van de steekpartij was leerling op die school.

Hoewel het verband tussen de bekladdingen en de steekpartij duidelijk lijkt, wil de politie nog niet op de zaken vooruit lopen: “Wij gaan heel open het onderzoek in en nemen alles mee.”

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.