10 à 20 procent van nieuwe 'coronaverdachte' patiënten in ziekenhuizen blijkt besmet te zijn

4 mei 2020 om 11:18 • Aangepast 11 mei 2020 om 13:04
nl
Van alle 'coronaverdachte' patiënten die in Brabantse ziekenhuizen worden opgenomen, blijkt inmiddels tussen de 10 en 20 procent daadwerkelijk het coronavirus te hebben. Dat percentage is veel lager dan enkele weken geleden. Toen waren veruit de meeste coronaverdachten besmet. Dat meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in onze provincie na vragen hierover.
Geschreven door

Het ROAZ liet weten dat zondag 41 mensen met het coronavirus of verschijnselen daarvan zijn opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen. Bij drie van hen is daadwerkelijk het coronavirus vastgesteld. De overige 38 vertonen coronaverschijnselen en staan als 'verdacht' in de boeken.

Koorts
Iemand krijgt al het etiket 'coronaverdacht' als diegene bijvoorbeeld vanwege een andere reden in het ziekenhuis belandt, maar ook koorts heeft of hoest.

De stroom aan patiënten is nu heel anders dan in het begin.

Arts-microbioloog Jean-Luc Murk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg: "Nu de reguliere zorg wordt opgestart, zien we weer veel andere patiënten. De stroom aan patiënten is nu heel anders dan in het begin." Murk verwijst naar enkele weken geleden, toen het aantal coronaverdachte patiënten dat uiteindelijk het virus bleek te hebben 'heel hoog' lag.

Gunstig
Dat aantal is in de loop van de tijd dus flink gedaald. Deze ontwikkeling noemt een ROAZ-woordvoerder 'gunstig'. "Dit betekent dat minder mensen met het coronavirus in de ziekenhuizen liggen", zegt hij. Een 'coronaverdachte' krijgt in eerste instantie een aparte behandeling, omdat ze misschien drager zijn van het virus. Zo zorgen zij - ook al blijken ze later negatief te zijn getest - druk op de coronagerelateerde zorg.

Murk zegt dat alle mensen bij wie ook maar de minste verdenking bestaat dat hij of zij corona heeft, bijvoorbeeld door kortademigheid, getest wordt. Dit gebeurt om corona- en niet-coronapatiënten in het ziekenhuis veilig van elkaar te scheiden. Via aparte patiëntenstromen willen ziekenhuizen voorkomen dat het virus overgedragen wordt. "Daar zijn we heel scherp op", zegt Murk.

Weekendeffect
Tegenover het lage aantal ziekenhuisopnames van 41 staat ook een relatief laag aantal van 19 ziekenhuisontslagen. Het 'weekendeffect' verklaart de lage in- en uitstroom, zegt de woordvoerder van het ROAZ. Na het weekend pieken deze aantallen normaal gesproken weer, maar in vergelijking met voorgaande weken is een dalende trend zichtbaar. "Die zet dus door", aldus de zegsman.

In totaal liggen er maandagochtend 272 mensen met corona en verschijnselen daarvan in de Brabantse ziekenhuizen, het laagste aantal sinds 17 maart.

Ten opzichte van het landelijke beeld hebben we in Brabant een veel groter na-ijleffect.

Het knelpunt ligt volgens het ROAZ op de intensive care (ic), waar de daling van het aantal patiënten slechts traag doorzet. Zondag lagen 80 mensen met het coronavirus op de ic. "Die daling verloopt erg langzaam. Dat ijlt enorm na sinds we de coronapiek bereikten. Ten opzichte van het landelijke beeld hebben we in Brabant een veel groter na-ijleffect, omdat deze provincie hard getroffen is."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!