Video

Lege straten en geen festivals: dit is Bevrijdingsdag in coronatijd

5 mei 2020 om 18:30 • Aangepast 12 mei 2020 om 16:44
nl
Bevrijdingsdag had het hoogtepunt van 75 jaar bevrijding moeten worden. Maar het is dinsdag oorverdovend stil in de straten en op de pleinen waar het andere jaren bruist van de activiteiten. Dit jaar is het beeld anders. Er zijn geen festivals, geen volle terrassen en er is geen muziek.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

De meeste mensen hebben begrip voor het feit dat er dit jaar geen groot feest is. “De kogels tijdens de bevrijding van Veghel waren gevaarlijker dan het coronavirus”, vertelt een man die foto’s aan het maken is van de ongewone situatie. “Ik ga altijd tango dansen op Bevrijdingsdag. Dat kan niet en ik ben benieuwd hoe dat verder moet”, vult een andere man aan.

'Raar gevoel'
Ook op en om de pleinen rond de Grote Kerk in Breda zijn stil. Normaal staat het vol terrassen en is er op veel plaatsen live muziek. De stoelen en tafels staan opgestapeld in een hoek. Twee meisjes eten op het grote plein een ijsje. “Het is saai en een raar gevoel dat het zo leeg is. Het voelt alsof we allemaal in een hokje thuis moet blijven”, vertelt een van de twee.

De anderhalve meter wordt door bijna iedereen in acht genomen. Op de Bredase markt is het rustig. Veel winkels zijn dicht op deze dag. Navraag bij de boekwinkel leert dat iedere winkelier zelf mag bepalen of op Bevrijdingsdag de deuren open gaan. “Ook dat is vrijheid”, roept één van de klanten in de rij bij de kassa.

Het bevrijdingsvuur in Den Bosch (foto: Jan Peels).
Het bevrijdingsvuur in Den Bosch (foto: Jan Peels).

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!