Video

Boswachter redt zeldzame zeevis met tanden en vinnen in de Biesbosch

7 mei 2020 om 09:56 • Aangepast 14 mei 2020 om 16:44
nl
Boswachter Thomas van der Es stond woensdagavond oog in oog met een zeldzame zeeprik, een grote vis uit de zee. Hij is nog steeds onder de indruk. "Ik zag meeuwen rondcirkelen en keek naar beneden. Ik zag een grote oranje vin. Toen ik dichterbij kwam spartelde een grote vis op een steeds droger stukje van de Biesbosch."
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

"Ik was eigenlijk vogels aan het tellen toen ik de zeeprik ontdekte. Ik had zo'n beest nog nooit gezien", vertelt de boswachter nog steeds wat uitgelaten. "Hij was tachtig centimeter lang en ik heb haar in een vuilniszak gevuld met water naar een dieper stuk gebracht. Nu kan zij weer verder zwemmen via de Maas naar de Roer bij Roermond. Dat is de enige plek in Nederland waarvan bekend is dat vrouwtjes hun eitjes leggen om dan weer terug te zwemmen naar zee."

Bekijk in de tweets foto's en een video van de zeeprik:

De zee is het leefgebied van de zeeprik. In de afgelopen decennia werd maar een paar keer eerder melding gemaakt van 'de zeeprik' in een rivier. "Misschien zien we hem nu wel vaker nu de haringvlietsluizen op een kier zijn gezet."

Bekijk in de tweets hieronder foto's van de zeeprik en van de tanden van een (andere) zeeprik:

Wachten op privacy instellingen...

De zeeprik dankt zijn naam aan zijn indrukwekkend stel tanden. "Het is eigenlijk een soort parasiet die zich vastzuigt aan andere grotere vissen en leeft van sappen van zijn gastheer. Theoretisch kan 'mijn' zeeprik zich dus vastgezogen hebben aan een bultrug voordat hij hier in de Biesbosch opdook. Ik vind dat wel een avontuurlijke gedachte", lacht Thomas.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!