Video

Veel carnavalsverenigingen denken dat een 'gewone' carnaval volgend jaar onmogelijk is

7 mei 2020 om 19:30 • Aangepast 14 mei 2020 om 19:34
nl
Veel mensen hebben 13 tot en met 16 februari 2021 al omcirkeld in hun agenda. Dan is het weer carnaval en hiervoor kun je je niet lang genoeg van tevoren vrijplannen. Maar hoe gaat carnaval er na de coronacrisis uitzien? Veel carnavalsverenigingen in Brabant denken daar over na. 35 procent denkt dat mensen 'na corona' niet meer zo onbevangen carnaval zullen vieren omdat ze bang zijn, zo blijkt uit een enquête van Omroep Brabant onder 44 carnavalsverenigingen.
Geschreven door

21 procent denkt al na over een aangepaste vorm van carnaval. De meeste wachten nog even de zomer af voordat ze zich daar actief voor gaan inzetten.

Voorzichtiger
Iedereen lijkt zich er wel van bewust dat de komende editie een bijzondere gaat worden met alle mogelijke aanpassingen en naweeën door de coronamaatregelen. Esther de Bruin van Stichting vrienden van carnaval Wouw: "Ik denk dat men voorzichtiger zal zijn en we zullen zelf ook beter kijken naar de risico's bij onze activiteiten."

Een van de vragen die we stelden aan de verenigingen was of de mensen nog wel carnaval durven te vieren, nu evenementen met grote groepen een groot gevaar blijken te zijn:

Wachten op privacy instellingen...

Nico Smits is al jarenlang actief voor De Heiknuuters in Budel. Hij is wat pessimistischer over de toekomst van het carnaval: "Zoals we nu carnaval hier in Budel vieren, daar maken we ons echt zorgen om. Het meeste gebeurt bij ons in een feesttent van 16 bij 40 meter waar ongeveer duizend mensen dagenlang carnaval vieren. Dicht op elkaar. Dat zal dus anders moeten, maar het zal ook betaalbaar moeten blijven." Hij denkt verder dat sommige groepen zullen afhaken zolang er geen vaccin is.

In september knopen doorhakken
Carnavalsverenigingen in Brabant houden daar al rekening mee, al lijken de meeste nog even de zomer af te wachten voordat ze zich actief gaan inzetten voor het komende carnavalsseizoen. Voor maatregelen om wel carnaval te kunnen vieren lijkt het nu nog te vroeg. De meeste carnavalsverenigingen kijken nog even de kat uit de boom, maar ze hopen wel op meer duidelijkheid na de zomervakantie, zo rond september.

De Helmondse vereniging De Rampetampers nam al wel een maatregel. Zij schrapte alvast de verkiezing van een nieuwe Prins Carnaval en gaat nog een jaartje door met haar Prins Ton, afgewisseld met een aantal ex-prinsen.

'Opgeven is geen optie'
Aan motivatie en energie geen gebrek bij de meeste 'carnavalsbobo's' uit Brabant. Bijna zonder uitzondering is de respons dat er vooral nu iets extra's gevraagd zal worden om het carnaval zo goed mogelijk te dienen. "Juist nu is dat een uitdaging en opgeven is geen optie."

Leon Claessens is sinds kort voorzitter van SCM Ut Germelaand in Mill. Hij krijgt het meteen voor z'n kiezen in deze roerige tijden. Maar ook hij wil er z'n tanden graag inzetten: "Het moet waarschijnlijk anders, maar we gaan ervoor!!"

Wachten op privacy instellingen...

"Het zal vast wel doorgaan, maar of het heel kleinschalig of toch iets groter kan is nu nog onzeker. Met het bestuur hebben we hier al over vergaderd. Grote financiële risico's lopen we als stichting niet", meent Claessens.

Maar dat iedereen die ook maar iets met carnaval te maken heeft in Brabant rekening houdt met alle scenario's is duidelijk. "Het zal een lastig jaar worden maar daarna zal er weer licht aan het einde van de tunnel zijn", zegt Hans van der Vorst van AKV de Sikken uit Teteringen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.