Buitengesloten partijen: 'Bestuursakkoord schuift, schopt en schoffeert' - Omroep Brabant

Buitengesloten partijen: 'Bestuursakkoord schuift, schopt en schoffeert'

7 mei 2020 om 20:09 • Aangepast 14 mei 2020 om 20:24
nl
De politieke partijen die de afgelopen vier jaar nog in de provinciale coalitie zaten en nu niet meedoen, hebben geen goed woord over voor het bestuursakkoord dat VVD, CDA, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant hebben gesloten.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Het nieuwe bestuursakkoord heeft de titel 'Samen, slagvaardig en slim: Ons Brabant'. Brabantse boeren krijgen tot 1 januari 2024 de tijd om hun stallen milieuvriendelijk te maken. Verder wil dit college vooral inzetten op een duurzame landbouwsector. De kunst-, cultuur- en sportsector komt er in het nieuwe bestuursakkoord slecht vanaf en moet zich gaan voorbereiden op afbouw van subsidies.

"De natuur, het milieu, de culturele sector en de noodzakelijke landbouw- en energietransities krijgen harde klappen in het nieuwe akkoord", stelt GroenLinks. Fractievoorzitter Hagar Roijackers: "Brabant liep altijd voorop. We waren de provincie van oplossingen, vernieuwing en lef. Door nu in te zetten op de ideeën uit het verleden - kernenergie bevorderen, milieuproblemen doorschuiven, cultuurvernieuwing afwijzen - kiest Brabant ervoor om onder dit rechtse bestuur af te glijden naar de laffe grijze middenmoot."

Landbouwbeleid
Ook de PvdA is niet enthousiast. De grootste zorg van die partij ligt bij het veehouderijdossier. "Het ambitieniveau en de snelheid bij deze aanpak worden door de nieuwe coalitie losgelaten. Het nieuwe provinciebestuur conformeert zich aan landbouwbeleid van de regering. We vinden dat het Nederlandse landbouwbeleid van de afgelopen decennia dramatisch is en wil juist niet dat Brabant zich aan Den Haag conformeert. Om Brabantse problemen op te lossen zijn Brabantse oplossingen nodig, de Brabantse problemen (en veestapel) zijn namelijk veel groter dan in andere provincies."

Arend Meijer, fractievoorzitter van D66 Brabant, stelt op Twitter dat zijn partij 'zeer bezorgd is'. "Dit bestuursakkoord schuift, schopt en schoffeert. Terwijl Brabant juist nu behoefte heeft aan steun en warmte."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.