'Schandalig om de cultuursector te degraderen tot hobbyclubje', zegt oud-gedeputeerde

9 mei 2020 om 07:00 • Aangepast 16 mei 2020 om 09:04
nl
“Het is schandalig kortzichtig!” Zo vat oud-gedeputeerde Henri Swinkels (SP) het cultuurgedeelte van het nieuwe bestuursakkoord van de provincie samen. Hij zette zich als gedeputeerde vier jaar lang in voor cultuur. Hij voorziet nu een groot probleem voor de culturele sector. Hij gaat ervan uit dat instellingen gaan omvallen.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Na de presentatie van het akkoord ging Swinkels naarstig op zoek naar de paragraaf cultuur. “Maar die kon ik niet vinden. Dat was bijzonder. Blijkbaar hebben we geen cultuur meer, maar vrije tijd.”

Vrije tijd
“Het is niet zo dat het woord cultuur helemaal niet meer voorkomt, maar het wordt eigenlijk weggestopt onder het kopje vrije tijd. Een ernstig vergrijp, zou ik willen zeggen. Het is een blamage om de hele cultuursector en alle professionals die er werken tot een soort hobbyclub te degraderen.”

Het nieuwe college dat donderdag zijn bestuursakkoord presenteerde wil af van vaste jaarlijkse subsidies voor de culturele sector. Het wil het systeem in drie jaar ombouwen naar het 'nieuwe normaal', zoals ze het noemen. Daarna gaat er jaarlijks 7 miljoen euro subsidie af van het potje voor cultuur, sport en vrijetijdseconomie.

Geen zekerheid
Dat zorgt voor nog een bijkomend probleem. Als de provincie geen geld meer geeft, gaan andere overheden dat waarschijnlijk ook niet doen. “Vaak zorgt provinciale subsidie ervoor dat daarna ook het Rijk en de gemeente gaan subsidiëren.” Dus als de provinciale subsidie wegvalt, kunnen ook de andere subsidies wegvallen.

Volgens het SP-Statenlid zullen instellingen dan moeten inkrimpen. “En instellingen die al klein zijn, blijven dan niet bestaan. Die kunnen eenvoudigweg geen meerjarige zekerheid bieden. Ik denk dan aan het Zuidelijk Toneel, kunstenaarswerkplaats EKWC en een aantal festivals. Maar ook gezelschappen als Afslag Eindhoven, Onomatopee en verschillende dansgezelschappen.”

Creativiteit
Het steekt Swinkels dat dit college niet inziet wat de waarde is van cultuur voor Brabant. “Op het moment dat je van mensen afscheid moet nemen, wat nu helaas veel gebeurt, gaan we meestal op zoek naar een gedicht of een lied. Dat doen we om emoties over te brengen die we blijkbaar niet in woorden kunnen overdragen. Het is allemaal verbeeldingskracht. Cultuur moet ons op die manier inspireren.”

Maar ook voor de economie is de culturele sector van belang. “Het gaat ook om onze creativiteit, hoe we met zijn allen op nieuwe ideeën komen. Volgens mij hebben we hier in het Brabantse bedrijfsleven gemerkt hoe creatieve vondsten ons verder kunnen helpen. Zo hebben we allerlei oplossingen kunnen vinden voor problemen. Ik vind het gewoon schandalig kortzichtig.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.