Coronavirus sneller opsporen met longfoto's dankzij software van de TU/e

13 mei 2020 om 14:01 • Aangepast 20 mei 2020 om 13:34
nl
Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben samen met Italiaanse collega’s software ontwikkeld waarmee het coronavirus sneller opgespoord kan worden op longfoto’s. Het is software voor echoapparaten, waarvan ziekenhuizen er vaak al tientallen in huis hebben. Volgens de onderzoekers kunnen 'relatieve leken' daarmee echobeelden interpreteren 'als ervaren longexperts'.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van ANP
Geschreven door

De techniek kan besmetting met het coronavirus niet onomstotelijk bewijzen, maar een longecho kan wel afwijkingen aan het licht brengen die daarop wijzen. De beelden worden automatisch geanalyseerd door het computerprogramma.

"Omdat het een lerend programma is, zal het bij elke nieuwe diagnose nog slimmer worden, en dus nog nauwkeurigere beelden kunnen leveren", zegt onderzoeker Ruud van Sloun, die met vier Eindhovense onderzoekers werkte aan de software. De makers zijn erg optimistisch dat het programma snel toegepast kan worden in ziekenhuizen en op eerstehulpafdelingen".

Aangeboden aan het Catharina Ziekenhuis
De techniek wordt onder meer aangeboden aan het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. "Uiteindelijk kan de software-update op alle echo-apparaten in Nederland komen te staan", meldt de TU/e.

Resultaten van coronatesten waarbij keelslijm op een wattenstaafje wordt geanalyseerd, laten vaak een dag op zich wachten. Een echo is in vijf minuten gedaan. "Met vele duizenden apparaten in Nederland heb je dan een enorme extra capaciteit om onderzoek te verrichten." Ook in ontwikkelingslanden zou dit een uitkomst kunnen zijn.

De makers benadrukken dat wel altijd nader onderzoek nodig is om te bepalen of de patiënt lijdt aan het coronavirus of een andere longziekte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.