Na marathon-raadsvergadering toch groen licht voor miljoenenrenovatie N65, ondanks protesten - Omroep Brabant

Na marathon-raadsvergadering toch groen licht voor miljoenenrenovatie N65, ondanks protesten

15 mei 2020 om 00:56 • Aangepast 21 mei 2020 om 22:14
nl
De start van de renovatie van de N65 is na de raadsvergadering van de gemeente Vught een flinke stap dichterbij gekomen. De grootschalige plannen, waarbij onder meer de stoplichten verdwijnen omdat er op die plek ongelijke kruisingen komen, blijven het uitgangspunt voor de aanpak van de weg tussen Den Bosch en Tilburg. De oproep van een groep Vughtenaren om ook andere opties nog eens te onderzoeken, haalde het niet.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door
Paul Post

Voor de gemeenteraadsvergadering werd er nog gedemonstreerd door zo'n 70 Vughtenaren tegen het huidige bestemmingsplan om de N65 grondig aan te pakken. Een van hun belangrijkste bezwaren is dat ze verkeers- en geluidsoverlast in Vught vrezen. Ook zou de verkeersveiligheid afnemen en de milieuoverlast door onder meer fijnstof juist weer toenemen.

Daarom vroegen ze om een nieuw onderzoek, naar de mogelijkheid voor het bouwen van een lange verkeerstunnel. Die moet komen op de plek waar de N65 nu dwars door het dorp heen gaat. Maar tevergeefs. 'Zo'n tunnel is veel te duur en daardoor onhaalbaar', oordeelde een ruime meerderheid van de gemeenteraad.

Vergaderen bij Van der Valk
Die gemeenteraad was bijeen in een zaal van het Van der Valk-hotel in Vught. Vanwege de corona-voorschriften was het niet mogelijk om de raadsleden, wethouders en andere betrokkenen bijeen te laten komen in de krappe raadszaal van Vught. Daarom was er voor de ruimere 'Valkenzaal' in het hotel gekozen.


In die zaal werd besloten dat verder werk gemaakt wordt van het bestaande voorstel. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Een stortvloed aan moties en amendementen werden er ingediend tegen de plannen. Variërend van een oproep om extra bomen te sparen, een oproep voor het behoud van een fietspad en een oproep tot het houden van een referendum.

Motie van wantrouwen
Hoewel het een marathon-raadsvergadering werd waarbij burgemeester Van de Mortel pas tegen twee uur in de nacht afhamerde, was de uitkomst voorspelbaar. De 15 raadsleden van de coalitiepartijen waren overwegend positief en stemden voor het bestuursakkoord.

De zes raadsleden van de oppositie stemden tegen. Ook werd een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder Van Woesik van Rijksinfrastructuur. Deze motie werd met dezelfde ruime meerderheid verworpen.

155 miljoen euro
Voor de renovatie van de N65 is 155 miljoen euro begroot. Het merendeel daarvan komt van het Rijk en de provincie. Maar ook Vught (27 miljoen) en de gemeente Haaren (5,5 miljoen) nemen een aanzienlijk aandeel voor hun rekening. De planning is nog steeds dat er in 2021 aan de ombouw van de N65 begonnen wordt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.