Video

Cultuursector en klimaatvoorvechters protesteren bij officiële benoeming Brabantse gedeputeerden

15 mei 2020 om 09:01 • Aangepast 22 mei 2020 om 09:54
nl
Protest met een enorme stapel theaterstoelen met reuzen en honderden spijkerbroeken bij het provinciehuis in Den Bosch, waar vrijdag de nieuwe gedeputeerden officieel worden benoemd. Vooral het ontbreken van een gedeputeerde voor cultuur en de geringe aandacht voor natuur en milieu roepen veel weerstand op. Het protest was hier live te volgen.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

De nieuwe coalitie bestaat uit het CDA, Forum voor Democratie, VVD en Lokaal Brabant. Er komt wel een gedeputeerde met vrije tijd in de portefeuille, maar geen bestuurder voor cultuur. Daarmee 'schoffeert het nieuwe provinciale bestuur de kunstenaars, artiesten en culturele instellingen door ze weg te zetten als onderdeel van de vrije tijd', aldus de actievoerders.

Stoelenberg
Theater Artemis, Het Zuidelijk Toneel, Theater aan de Parade en zzp'ers in de cultuursector protesteerden vrijdag samen onder de noemer de Kunst van Brabant. Ze stapelden stoelen uit diverse Brabantse theaters op voor het provinciehuis, en wel zo dat het leek alsof ze door een shovel bij elkaar waren gekwakt.

Twee reuzen, gespeeld door Wendell Jaspers en Jetse Batelaan, probeerden hun stoel te vinden voor een voorstelling, maar tevergeefs. De gedeputeerden lieten zich bij het protest niet zien.

Wachten op privacy instellingen...

Theo Maassen geblesseerd
Ook Theo Maassen zou als reus bij het protest zijn maar hij raakte geblesseerd aan zijn knie, waardoor hij niet op stelten kon lopen.

Oud-gedeputeerde van Cultuur Henri Swinkels (SP) was eveneens bij het protest aanwezig. "Mijn hart bloedt bij de wijze waarop ze cultuur afdoen als een soort hobbyclub. Ik vind het respectloos voor iedereen die bij de cultuursector betrokken is", zei hij.

Ook Extinction Rebellion is niet blij met de plannen van het nieuwe provinciebestuur, als het gaat om het klimaat- en milieubeleid. Niet economische groei maar de leefbaarheid op aarde moet een randvoorwaarde zijn van het beleid van de provincie, vindt de actiegroep. Eerlijk zijn over de klimaatcrisis, het is een van de speerpunten.

Spijkerbroeken van bezorgde Brabanders
Vanwege de coronacrisis kon er niet met een grote groep tegelijk worden geprotesteerd, daarom riepen de actievoerders eerder op om een spijkerbroek in te leveren bij een verzamelpunt.

De honderden spijkerbroeken komen van bezorgde Brabanders. Ze staan symbool voor de burgers die zich grote zorgen maken over de toekomst van al het leven op de aarde: 'daar zakt m'n broek van af'. De jeans lagen in een cirkel voor het provinciehuis. Mensen gaven ook bordjes mee met een persoonlijke boodschap om op de broeken te leggen.

Leuzen en protestlied
Activisten van Extinction Rebellion liepen in colonne naar de ingang van het provinciehuis, waarbij zij leuzen riepen en een protestlied zongen. Vervolgens wilden ze de hal inlopen, maar de demonstranten werden meteen gesommeerd weer naar buiten te gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.