Kankerverwekkende stof chroom-6 gevonden in regenboogverf op de brug bij Grave

15 mei om 09:27 • Aangepast 22 mei om 09:04
John S. Thompsonbrug. (foto: Wikimedia)
John S. Thompsonbrug. (foto: Wikimedia)
De kankerverwekkende stof Chroom-6 is aangetroffen in de verf die is gebruikt voor de John S. Thompsonbrug tussen Grave en Nederasselt. Dat bevestigt Rijkswaterstaat vrijdag. De komende twee jaar wordt de brug opnieuw geschilderd en de vorige verflaag moet worden verwijderd.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De regenboogkleurige verf werd al in 1997 aangebracht, maar is vanwege de aankomende schilderbeurt nu pas ontdekt. Het is nog niet duidelijk hoeveel van het giftige goedje in de verf zit. Dat wordt nog onderzocht.

De brug is een rijksmonument. De komende twee jaar staat een flinke opknapbeurt op het programma. De brug krijgt niet alleen een nieuwe laag verf, ook wordt het wegdek vervangen, net als enkele kleine onderdelen.

Kanker
Chroom-6 is schadelijk voor de gezondheid en kan als het in het lichaam terechtkomt leiden tot onder meer kanker. Chroom-6 komt vrij bij het spuiten met de verkeerde verf, of bij het schuren van een geverfd oppervlak.

Sinds 1998 eist Rijkswaterstaat dat deze schadelijke verf niet meer wordt gebruikt, pas na de meest recente verfbeurt van deze brug dus. Daarvoor was nog weinig bekend over het goedje.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...