Fusie tussen Landerd en Uden stap dichterbij na provinciale goedkeuring

15 mei om 18:41 • Aangepast 22 mei om 18:04
Gemeentehuis in Zeeland
Gemeentehuis in Zeeland
Het samengaan van de gemeenten Landerd en Uden komt een stap dichterbij nu de provincie een positief advies heeft gegeven aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat hebben beide gemeenten vrijdag bekendgemaakt.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door
Frits van Otterdijk

Na de herindeling gaan Landerd en Uden verder als 'gemeente Maashorst', een verwijzing naar het gelijknamige natuurgebied dat in beide gemeenten (en gemeente Oss) ligt. Het nieuwe Maashorst omvat de plaatsen Odiliapeel, Reek, Schaijk, Uden, Volkel en Zeeland.

Samenhang
Volgens de provincie hebben 'Landerd en Uden op overtuigende wijze laten zien dat ze voldoen aan alle criteria die aan een herindeling worden gesteld'. Daarbij gaat het onder meer om draagvlak onder de inwoners, bestuurskracht en samenhang.

Nu Gedeputeerde Staten de zegen heeft gegeven voor het 'huwelijk' is het aan de minister van Binnenlandse Zaken om een zogeheten herindelingswet op te stellen. Het wetsvoorstel wordt vervolgens voorgelegd aan de Tweede en Eerste Kamer in Den Haag.

Twisten
Niet iedere gemeentelijk herindeling in Brabant loopt van een leien dakje. Zo is over de fusie tussen Nuenen en Eindhoven flink gebakkeleid. Ook bij de vorming van de nieuwe gemeente Land van Cuijk lopen de emoties soms op bij de inwoners van de dorpen Mill, Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis.

Wachten op privacy instellingen...