Willy Schmidt (93) die voetbaltruc de schaar uitvond, is overleden - Omroep Brabant

Willy Schmidt (93) die voetbaltruc de schaar uitvond, is overleden

18 mei 2020 om 11:23 • Aangepast 25 mei 2020 om 11:14
Hij was de uitvinder van de schaar. De karakteristieke beweging waarmee met name aanvallers een tegenstander op het veld op het verkeerde been zetten. De man die deze actie introduceerde in het Nederlandse voetbal, Willy Schmidt, is overleden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Hij is geboren in Alkmaar, woonde lang in Breugel, verbleef de laatste jaren van zijn leven in Almere en is 93 jaar oud geworden. Schmidt was de laatste nog levende toenmalige speler van het eerste elftal van EVV Eindhoven, dat in 1954 landskampioen werd.

Erelid van FC Eindhoven
Schmidt heeft volgens de club 160 wedstrijden voor de blauw-witten gespeeld en was goed voor 54 doelpunten. "Hij hield als linksbuiten niet van een vast omlijnd spelsysteem, waarin hij gebonden was aan bepaalde taken. Liever zwierf hij rond over het veld, gedreven door zijn instinct en creativiteit", zo staat op de site van FC Eindhoven. Schmidt werd in 2012 benoemd tot erelid in goud. Hij komt 'zelfs' voor in het clublied, in één adem met onder anderen Jan Louwers, naar wie het stadion is genoemd.

Voor de club aan de Aalsterweg was de nationale titel in 1954 een unicum; Schmidt zelf, won wel vaker iets. Hij kwam namelijk ook uit voor Ajax waarmee hij meer dan eens kampioen werd en zelfs Europacupwedstrijden speelde. Hij was teamgenoot van onder anderen de onlangs overleden legendarische keeper Eddy Pieters Graafland. De aanvaller had er de bijnaam 'Juffrouw Schmidt', vanwege zijn elegante en verfijnde spel.

Schmidt voorbeeld voor Keizer
Terug naar ‘de schaar’. Piet Keizer, die zelf in 2017 overleed, werd er groot mee als belangrijke schakel in het roemruchte Ajax in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het is de truc waarmee je met je lichaam een beweging naar rechts maakt om de opponent vervolgens na een overstapje op links te passeren. Het handelsmerk kende zijn oorsprong echter in… Eindhoven. Bij Willy Schmidt dus. Keizer zelf, heeft er nooit moeilijk over gedaan.

“Er is eigenlijk maar één speler van wie ik duidelijk iets overgenomen heb: Willy Schmidt. Die speelde toen linksbuiten in het eerste en had een prachtige schaarbeweging“, zo liet de vermaarde ‘nummer 11’ opnemen in het boek over honderd jaar Ajax. Een ander citaat: “Hij ging er gewoon langs en de back stond dan als aan de grond genageld. Ik vond het zo’n mooie en effectieve beweging, dat ik die heb overgenomen.”

'Leuk en complimenteus'
Schmidt is er altijd trots op geweest dat Keizer zo lovend over hem was. Uit een interview in De Ajacied, het blad van de gelijknamige supportersvereniging van Ajax: “Inderdaad leuk en complimenteus, zulke opmerkingen.”

“Ik heb die beweging bij FC Eindhoven, op de training, uitgevonden. Anderen heb ik de schaar ook proberen aan te leren. Dat viel echter niet mee, want je moet hem wel op snelheid kunnen toepassen, terwijl je de bal controleert.”

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...