Video

Defensie neemt maatregelen tegen Marco Kroon na uitdelen kopstoot

19 mei 2020 om 10:31 • Aangepast 1 oktober 2020 om 08:51
nl
De Landmacht neemt disciplinaire maatregelen tegen majoor Marco Kroon, omdat hij vorig jaar tijdens carnaval een kopstoot heeft uitgedeeld aan een agent. Dat meldt het ministerie van Defensie. Eerder werd Kroon voor het incident al veroordeeld tot een taakstraf.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Nu volgen dus ook sancties van de Landmacht. Er komt een melding in het personeelsdossier van Kroon. Dat heeft negatieve gevolgen voor de loopbaan van de drager van de Militaire Willems-Orde. Het zal zijn functiemogelijkheden binnen Defensie beperken.

Kroon wordt 'overgeplaatst naar een functie waar hij zich zal richten op veteranenzaken', aldus Defensie. De maatregel heeft geen gevolgen voor de Willems-Orde van Kroon die hij kreeg voor zijn optreden in Afghanistan

Honderd uur werkstraf
De militaire rechtbank in Arnhem legde Kroon in december een taakstraf op van honderd uur. Volgens de rechter was onder meer bewezen dat de militair met carnaval vorig jaar in Den Bosch een achterwaartse kopstoot aan een agente gaf. Hij moet ook 370 euro betalen aan de agenten. Kroon was verbijsterd over de uitspraak en ging in hoger beroep.

"Ik schaam me kapot, dat ik hier word neergezet als iemand die schennis pleegt en agenten mishandelt", was één van de eerste reacties van Kroon direct nadat de rechter zijn oordeel had geveld.

Zwaaien met ontbloot geslachtsdeel
Volgens de rechter is op basis van camerabeelden duidelijk vast te stellen dat Kroon de kopstoot bewust uitdeelde. Ook stelt de rechter dat 'overtuigend bewezen' is dat Kroon zich provocerend heeft gedragen door met ontbloot geslachtsdeel te zwaaien.

Kroon heeft altijd ontkend dat hij een kopstoot heeft gegeven. Volgens Kroon maakte hij een reflexbeweging naar achteren, omdat zijn handboeien steeds strakker gingen zitten, wat pijn deed. Ook ontkende hij dat hij met zijn geslachtsdeel heeft gezwaaid. Hij maakte enkel ' afschuddende bewegingen na het plassen'.

Nooit stil rond Marco Kroon
In 2009 kreeg Marco Kroon de militaire Willems-Orde kreeg. Het is sindsdien rond zijn persoon eigenlijk nooit stil geweest. Van het doden van een Afghaanse vijand tot wildplassen met carnaval, en van verboden wapenbezit tot een kopstoot uitdelen aan een agent: Marco Kroon wist de schijnwerpers, vaak op een negatieve manier, op zich gericht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.