Geen baby-zeearendjes op Brabantse Wal, boommarter verorberde de eieren: 'Ze waren er zo dichtbij'

19 mei 2020 om 12:28 • Aangepast 26 mei 2020 om 10:54
nl
Weken hield boswachter Erik de Jonge geheim dat er een zeearend aan het broeden was bij de Brabantse Wal. Nu mag het nieuws naar buiten, maar niet omdat er jonkies zijn. "Vorige week heeft een boommarter de twee eieren van de zeearend opgegeten.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Vorig jaar waren de twee zeearenden al in Westbrabant gezien."Toen waren ze pas vier en net te jong om een nestje te maken. Dit jaar gebeurde het wel. Ik heb weken mijn mond gehouden, zodat ze in alle rust aan gezinsuitbreiding konden werken. Ik heb alles vastgelegd. Het paren, het nest bouwen en het broeden. "

Wachten op privacy instellingen...

"De gigantische roofvogels hoefden nog maar een paar weken te broeden totdat de eieren uit zouden komen. Vorige week was het ineens stil", zucht de boswachter. "Ik heb nog een paar dagen afgewacht, maar het bleef stil. Toen ben ik onder het nest in de boom gaan zoeken en vond ik de gebroken eierschalen."

De resten van een ei van de zeearend. (Foto:Erik de Jonge)
De resten van een ei van de zeearend. (Foto:Erik de Jonge)

Boswachter Erik heeft grote moeite met de afloop van de droom, die een kleine nachtmerrie werd. "Toen ik hier begon, zei ik dat er binnen 10 jaar zeearenden zouden broeden en zich zouden uitbreiden. Dat leek nu werkelijkheid te worden. Ze waren er zo dichtbij."

Schuldgevoel
"Als ze volgend jaar terugkomen, ga ik ze helpen", zegt hij strijdlustig. "Zodra ik weet in welke boom ze broeden, plaats ik een marterkraag rond de stam. Dat is een glad plastic omhulsel rond de bast, waardoor de boommarter niet meer de boom in kan klauteren. Ik ben er afgelopen weekend best ziek van geweest en voel me schuldig dat ik niet eerder die marterkraag heb gebruikt."

Alleen de twee eieren van de zeearend zijn opgegeten, de twee roofvogels leven nog. "Ik was het vrouwtje even kwijt, maar ik heb haar weer gezien. Vrouwtjes hebben ook een rouwproces en verdwijnen dan even uit beeld. Dit jaar gaan ze geen eieren meer leggen, maar ik heb goede hoop dat ze volgend jaar terugkomen."

Vliegende deur
De eieren van een zeearend zijn 4 à 5 keer zo groot als een kippenei. Daarnaast zijn eieren van roofvogels rond en niet ovaal zoals een kippenei. De zeearend is de grootste roofvogel van Europa. Met zijn beide vleugels heeft hij een spanwijdte van 2,5 meter. "Ze worden daardoor ook wel vliegende deuren genoemd. Ik heb een gigantische veer gevonden als aandenken", sluit Erik af.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.