Medewerker van nertsenfokkerij heeft mogelijk corona gekregen van een nerts

19 mei 2020 om 23:37 • Aangepast 26 mei 2020 om 23:24
nl
Mogelijk is in ons land COVID-19 vastgesteld bij een mens, waarbij het virus door een dier is overgebracht. Volgens minister Carola Schouten (Landbouw) is het aannemelijk dat de patiënt, een medewerker van een nertsenfokkerij, besmet is geraakt door een van zijn pelsdieren. Haar ministerie maakte dit dinsdagavond laat bekend. De werknemer is inmiddels hersteld.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De medewerker die besmet raakte, begaf zich tussen de nertsen toen nog niet bekend was dat het virus daar rondwaarde. Er was toen nog geen advies om persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken.

Vrees uitgekomen
Eind vorige maand meldde het Ministerie van Landbouw voor het eerst ziekte- en sterfgevallen onder nertsen bij fokkerijen in Milheeze en Beek en Donk. Ze waren besmet door diverse medewerkers van deze nertsenfarms, zo werd gesteld. Dat pelsdieren mensen ziek konden maken, werd tot dinsdag gevreesd, maar was nog niet aangetoond.

Vrijdag werd wel bekend dat drie katten op een besmette nertsenhouderij in Milheeze ziek waren geworden. Verder moest elders in het land een dierenarts een hond laten inslapen, omdat die het coronavirus had opgelopen.

Diepgravend onderzoek
Direct na de eerste besmetting op een nertsenhouderij is een diepgravend onderzoek begonnen, zowel in als buiten de stallen. Het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft op basis hiervan volhouden dat het risico verwaarloosbaar is dat mensen buiten de stal blootgesteld worden aan het virus. Verder is gebleken dat ook nertsen COVID-19 kunnen hebben zonder ziekteverschijnselen.

Minister Carola Schouten van Landbouw en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid spreken van een besmettelijke dierziekte en hebben daarom een aantal extra maatregelen aangekondigd.

Zo worden alle nertsenbedrijven verplicht getest op antistoffen bij de dieren. Er geldt per direct een bezoekersverbod in stallen van besmette bedrijven. Verder is de meldplicht uitgebreid bij symptomen die op besmetting met COVID-19 kunnen wijzen.

Eerder was al bepaald dat de dieren en de mest een besmette nertsenfarm niet mogen verlaten. Het is niet nodig om besmette nertsenbedrijven te ruimen. Deze zeer zware maatregel wordt alleen genomen als er geen andere mogelijkheid bestaat om de ziekte te controleren of de volksgezondheid te beschermen.

Ook kans door besmetting kat?
Schouten en De Jonge gaan dus uit van besmetting door een nerts, maar om alle andere mogelijkheden uit te sluiten worden ook besmette mensen uit de omgeving van het bedrijf onderzocht. Verder worden konijnenbedrijven in de buurt onder de loep genomen, want ook konijnen kunnen vatbaar zijn voor het virus. Het is niet uitgesloten dat een kat het virus heeft overgebracht, al is die kans volgens het RIVM 'heel klein'. Lopende dit onderzoek blijft desondanks het advies aan eigenaren van besmette nertsenbedrijven ervoor te zorgen dat katten hun erf niet kunnen binnenkomen of verlaten.

Minister Schouten: "Deze nieuwe onderzoeksresultaten hebben een grote impact op zowel de eigenaren, families en medewerkers van nertsenbedrijven als op de lokale gemeenschappen. Ik heb daarom nauw contact hierover met al deze betrokken partijen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.