Grotere terrassen in Eindhoven met hopelijk even veel plekken als normaal

20 mei om 18:39 • Aangepast woensdag om 16:34
Liefst even veel terrasstoelen als vorig jaar.
Liefst even veel terrasstoelen als vorig jaar.
Eindhovense horecaeigenaren mogen als dat kan hun terrassen vergroten, zodat ze net zoveel gasten kunnen huisvesten als voor de coronacrisis. Tafels en stoelen komen dan bijvoorbeeld op parkeerplaatsen te staan of naast de cafés en restaurants als daar ruimte is. Dat willen burgemeester en wethouders.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

In het Actieplan Binnenstad worden de plannen verder uitgewerkt. De terrassen mogen op 1 juni weer open. Maar nu we anderhalve meter afstand moeten houden, is er ruimte voor veel minder stoelen terwijl de kosten voor de ondernemers net zo hoog zijn.

De gemeente kreeg de laatste weken meerdere verzoeken binnen van ondernemers die hun terras willen vergroten.

Het wordt echt maatwerk, stelt binnenstadswethouder Monique List. “Het is echt niet zo dat we na 1 juni een coronaterrassenfestival of één groot terrassenfeest krijgen. Maar we proberen wel om de capaciteit van de horecaondernemers te vergroten. Als hij voor de crisis plek had voor zes tafels met vier stoelen, dan proberen we te regelen dat dat straks nog zo is, met anderhalve meter afstand.”

De gemeente kijkt ook met welke technologische hulpmiddelen er makkelijker afstand gehouden kan worden in de stad. Verschillende aanbieders hebben zich gemeld.

Evenementen
Eindhoven kent verschillende grote evenementen zoals de kermis, de Dutch Design Week en GLOW. Horecaondernemers en winkeliers hoeven er niet op te rekenen dat grote evenementen de komende maanden nog doorgaan, stelt de gemeente. Kleine evenementen kunnen wel, maar op een andere manier ‘dan we gewend zijn’.

“Met Glow zijn we nog in gesprek. 800.000 mensen door de straten gaat ‘m natuurlijk niet worden. Maar misschien kan het op een andere manier”, zei List.

Geld voor sportverenigingen
De gemeente schiet ook sportverenigingen te hulp. Er is 2,3 miljoen euro beschikbaar. Van dat geld kan de huur betaald worden tot juli. De gemeenteraad moet het plan nog wel goedkeuren.

Sportverenigingen hebben nog wel inkomsten uit contributie, maar er komt geen geld binnen uit de kantines. “Voorwaarde voor de steun is wel dat het ledenaantal niet terugloopt”, zegt wethouder Stijn Steenbakkers. Met de steun wil de gemeente de stad vitaal houden. Het geld voor de sportclubs komt van de rijksoverheid, die daarvoor 110 miljoen euro beschikbaar stelde.

“Het gaat om zaken die cruciaal zijn voor de vitaliteit van Eindhoven en omgeving en waar we echt niet zonder kunnen”, meent Steenbakkers. De gemeenteraad moet de plannen nog goedkeuren.

Ook musea en andere culturele instellingen worden geholpen. Het Parktheater Eindhoven, Muziekgebouw Eindhoven, Stichting Effenaar, Stichting Plaza Futura, Stichting Eindhoven Museum en Centrum voor de Kunsten Eindhoven mogen samen 3,15 miljoen euro verdelen. Ook hierbij gaat het om geld van het Rijk.

Of er voor de maanden na juli ook geld beschikbaar komt is nog niet duidelijk. Dat ligt aan de plannen van de Rijksoverheid en de financiën van de gemeente.

Wachten op privacy instellingen...