Video

Er zwerven kinderboeken door de stad, wie ze vindt mag ze meenemen

27 mei 2020 om 08:00 • Aangepast 4 juni 2020 om 10:22
nl
Hoe krijg ik mijn kind weg bij het beeldscherm, met de neus in een boek? Kinderboekenschrijfster Jolanda Horsten uit Tilburg probeert het dinsdag met een zwerfboek. Het ligt gratis in de stad.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Het lijkt wel of het rechtse beeld, aan de voet van het standbeeld van Koning Willem II op de Heuvel ervoor is gemaakt. Een vrouw die opkijkt naar de koning, heeft in de ene hand een pen en in de andere een tablet waarop precies een boek past. En dus legt Jolanda haar boek over 'Kit en Kaat en de verboden bakwedstrijd' daar weg.

De kinderzwerfboeken bestaan dinsdag precies tien jaar. Ze worden op willekeurige plekken weggelegd. Wie er een vindt, mag het meenemen. Maar als je het uit hebt, moet je het weer ergens wegleggen, zodat een volgende gelukkige vinder het kan lezen.

2,5 miljoen
Zo hebben er al 2,5 miljoen boeken door het land gezworven. De kinderzwerfboeken hebben allemaal een code. Daarmee kun je online volgen waar een boek allemaal is geweest.

Lezen door kinderen kan volgens Jolanda niet genoeg worden gestimuleerd: "Er wordt steeds minder gelezen. En dat zorgt ervoor dat 1 op de 5 kinderen met een taalachterstand van de basisschool af komt. Als kinderen wel lezen, als is het maar een kwartier per dag, hebben ze een veel beter toekomstperspectief."

Jolanda begon eind jaren 90 met het schrijven van kinderboeken. Het was altijd haar grote droom. Inmiddels heeft ze tientallen boeken op haar naam staan. De serie met Kit en Kaat is een van de bekendste.

Het duurt niet lang of de 12-jarige Nikki heeft het boek in het vizier. Ze stapt op het beeld af en pakt het eraf. "Op school lees ik veel. Want dan leer je meer woorden kennen."

Jolanda kijkt tevreden toe: "Weer een lezer erbij."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.