Geen nieuw stadion voor Helmond Sport, club vindt miljoenenuitgave nu onverantwoord

27 mei om 18:44 • Aangepast 3 juni om 18:24
Het nieuwe stadion De Braak dat in 2023 klaar had moeten zijn.
Het nieuwe stadion De Braak dat in 2023 klaar had moeten zijn.
Voetbalclub Helmond Sport trekt zich terug uit het project om samen met onder meer de gemeente Helmond en scholenkoepel OMO te komen tot een nieuwe sport- en onderwijscampus in de stad. Dat betekent dat de club geen nieuw stadion krijgt op De Braak. Dit melden de voetbalclub en de gemeente woensdag.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Sandra Kagie

De voetbalclub zou anderhalf miljoen euro bijdragen aan het project. Daar kan de club 'geen verantwoordelijkheid voor nemen', zo schrijft ze in een verklaring op de website. Hoe het nu verder gaat met het totale project is nog niet duidelijk. De gemeente Helmond schrijft in een persbericht 'het onwenselijk te vinden dat het totale project door de positie van Helmond Sport tot stilstand komt'.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat Helmond Sport voorlopig in het huidige stadion blijft. Maar de samenwerking is niet geheel van de baan. “We bekijken hoe de samenwerking wél voortgezet kan worden want die meerwaarde onderschrijven alle partners. Uiteraard gaan we ook in gesprek met Helmond Sport over hoe nu verder.”

Het multifunctionele complex moest een combinatie worden van een sport- en scholencampus. In 2023 zou Helmond Sport de eerste wedstrijd in het nieuwe stadion hebben moeten spelen.

Een nieuwe multifunctionele sport accommodatie (MFSA) loopt nu inderdaad vertraging op, zegt een woordvoerder. “De exacte duur van de vertraging is op dit moment nog niet te zeggen.”

'Leerlingen staan te springen'
“Het nieuwe Dr.-Knippenbergcollege is in aanbouw en straks komen hier ruim 1700 leerlingen naartoe", stelt Yvonne Kops, lid raad van bestuur van vereniging OMO. "Ook de leerlingen van het Praktijkcollege staan te springen om naar een nieuw onderwijsgebouw te gaan. Hun belangen moeten ook worden gewogen", gaat zij verder.

"Onze ambitie blijft onverminderd om voor alle leerlingen een prachtige onderwijs-, sport- en beleefcampus te realiseren." Het plan om tot de nieuwe campus te komen ontstond in 2017.

Externe bemiddelaar
Eerder dit jaar al gaf Helmond Sport aan niet te kunnen instemmen met de plannen. Vervolgens is een poging gedaan om onder leiding van een externe bemiddelaar tot een oplossing te komen. "De manier waarop het mediationtraject is verlopen, hebben wij helaas als teleurstellend ervaren", zegt de club hierover. Het heeft volgens de club niet geleid tot een gezamenlijke oplossing.

In het traject is volgens de gemeente Helmond duidelijk geworden dat de 'positie waarin de club op dit moment verkeert, onvoldoende een solide basis levert om tot een oplossing te komen'. "Het is jammer dat we moeten constateren dat onze oorspronkelijke droom niet in deze vorm verder kan gaan", zegt wethouder Harrie van Dijk erover. Hij gaat binnen het college van de stad als projectwethouder over de plannen voor Sport en (be)Leefcampus De Braak.

Wachten op privacy instellingen...