Gezonde plankenkoorts voor horecaondernemers die weer open mogen
Zeker met deze zomerse temperaturen is iedereen blij dat we weer kunnen 'terrassen'. Maar voor veel ondernemers is het ook erg spannend. Onze verslaggever bezocht de Tilburgse horeca. "Het is als gezonde plankenkoorts hebben. Alsof we voor het eerst open mogen op een hele grote show," volgens Marc Janssens. Voor de eigenaar van café-restaurant The Talk is opengaan het belangrijkste.
"Natuurlijk moet er geld verdiend worden, want we hebben een hoop verloren de afgelopen maanden. Maar horeca zit in ons bloed. Stilzitten en geen mensen om ons heen hebben is toch wel het zwaarste geweest de afgelopen drie maanden."
Om de veiligheid vanaf maandag zo goed mogelijk te kunnen garanderen zal er een hoop extra werk verzet moeten worden. "Het extra poetsen van de stoelen, leuningen en menukaarten is heel belangrijk deze tijd." Zondag was het alleen nog een kwestie van afstandslijnen berekenen en opplakken. "Daarna gaan we ontspannen om morgen te kunnen knallen."
Laatste puntjes op de i
Ook even verderop bij café Heuvel 15 is het aftellen geblazen. Eigenaar Michel Engel kijkt ernaar uit om zijn deuren weer te openen. "We lopen de checklist af en controleren bijvoorbeeld of het pinapparaat werkt en we genoeg ijsblokjes, drank en snacks hebben. Alle stickers en posters in de zaak hangen al."
In de anderhalvemeter-opzet heeft het borrelcafé minder tafels staan dan normaal. "Maar maandag hebben wij het geluk dat we het terras van de buren ook mogen gebruiken. Die zijn nog een beetje huiverig om te openen vanwege de drukte die verwacht wordt."
Gastvrij
Ook Rick Broers van café De Prins neemt het zekere voor het onzekere. Daarom is zondag de afstand tussen alle tafels nog eens extra opgemeten. "Die anderhalve meter is echt de belangrijkste regel. Bij mezelf zit die regel er al goed in gedrild. Ik droom er bijna zelfs over."
Ruim drie jaar is hij de eigenaar van het feestcafé. De komende tijd zullen we het vooral van het terras moeten hebben. "Maar ik ben vooral heel blij en opgelucht dat we weer iets mogen doen. Dat we weer gastvrij mogen zijn."