Geen wapenstok meer voor boa's in Den Bosch, maar ze krijgen wel een bodycam

3 juni 2020 om 15:57 • Aangepast 10 juni 2020 om 15:34
nl
Boa's die in de gemeente Den Bosch werken, krijgen als het aan de gemeente ligt een bodycam op hun kleding. Daarmee wordt gefilmd wat ook de toezichthouder ziet en met wie hij praat. De buitengewoon opsporingsambtenaar verliest ook een hulpmiddel. De wapenstok mag niet meer gedragen worden.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De timing ligt gevoelig. Boa's protesteerden eind mei nog omdat ze juist meer wapens willen hebben. Zo willen ze een wapenstok en pepperspray. Zo zouden ze zich beter kunnen verdedigen als ze te maken krijgen met agressie.

Boa's in de gemeente Den Bosch hadden slechts toestemming tot mei 2020 om een wapenstok te dragen, schrijft burgemeester Jack Mikkers in een brief aan de gemeenteraad. Die toestemming verlengen past niet bij het landelijk beleid.

Mikkers heeft zelf geen problemen met pepperspray, maar dat is volgens hem aan de minister. "We zijn van plan om onze toezichthouders op zeer korte termijn uit te rusten met bod ycams. Uit onderzoek blijkt dat dit een de-escalerende werking heeft. Het heeft zijn nut ook in diverse andere gemeenten al bewezen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.