Video

Paarden in Haarsteeg volgens inspecteur Dierenwelzijn niet ernstig verwaarloosd

4 juni 2020 om 12:10 • Aangepast 11 juni 2020 om 11:14
nl
De inspecteur Dierenwelzijn van de NVWA heeft samen met een dierenarts inspectie uitgevoerd bij de paarden in Haarsteeg. Er was geen sprake van ernstige verwaarlozing. De conditie van de dieren was goed. De eigenaar moet de leefomstandigheden van de dieren wel verbeteren. De inspectie houdt in de gaten dat dat gebeurt.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Een video van de paarden in Haarsteeg zorgde voor veel onrust onder buurtbewoners. Op de beelden was een dood paard te zien en andere paarden die zwaar vermagerd waren.

Kijk hier naar de beelden van de paarden in de wei in Haarsteeg:

Woensdagavond liep de situatie even uit de hand. Boze en bezorgde buurtbewoners verzamelden zich bij de wei en bij het woonhuis van de eigenaar. Ook de politie kwam erbij. De ophef ontstond nadat eerder op de dag het filmpje online kwam waarop de magere paarden te zien waren.

De politie laat weten dat er bij hen meerdere meldingen zijn binnengekomen van mensen die zich zorgden maakten over de paarden in de wei. Agenten zijn een kijkje gaan nemen en vonden er een dood paard. Waaraan het dier is overleden, wordt nog onderzocht. Verder zegt de politie zich al langere tijd zorgen te maken over het welzijn van de dieren in de wei bij Haarsteeg.

De wei en de dieren zijn van een inwoner van Haarsteeg. De eigenaar zegt dat de politie hem aanraadt niet te reageren. Het is niet de eerste keer dat hij met verwaarlozing of mishandeling van dieren in verband wordt gebracht. Een paar jaar terug werden honden van hem afgenomen die hij verwaarloosde. In totaal werden 23 honden en pups bij hem weggehaald, die hij in te kleine hokken in de schuur hield.

De Dierenbescherming is op de hoogte van de zorgen die er leven. De organisatie zegt dat de man ‘een bekende’ is die vaker op het randje balanceert van wat is toegestaan en soms net er overheen. “Je zou soms willen dat je kon bepalen dat dit soort mensen gewoon geen dieren meer mogen houden,” zegt een woordvoerder, “maar zo werkt het helaas niet.”

Een delegatie van de dierenbescherming, de dierenpolitie en de NVWA heeft samen met een dierenarts poolshoogte genomen. De NVWA concludeert dus dat het niet slecht gaat met de paarden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.