Dringende oproep om minder water te gebruiken vanwege acute droogte

4 juni 2020 om 17:35 • Aangepast 11 juni 2020 om 17:24
nl
Omdat het kurkdroog is in Midden- en Zuidoost-Brabant worden alle Brabantse burgers, boeren en bedrijven dringend verzocht om minder water te gebruiken. "Voor iedereen geldt dat elke druppel telt. Wees zuinig op oppervlakte-, grond- en kraanwater."
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Met het uitdrukkelijke verzoek om heel zuinig te zijn met water slaan veel organisaties in Brabant de handen ineen: Brabants Landschap, Brabant Water, Molenstichting Noord-Brabant, Natuurmonumenten, Provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer Noord-Brabant, Vereniging Industriewater, Waterschap De Dommel, Landbouworganisatie ZLTO en gemeenten in het Dommelgebied.

"Gebruik vanaf vandaag minder water én houd de regen die komende weken valt zo lang mogelijk vast", aldus de dertien organisaties. "Ons (grond)water heeft dat nodig. De droogte van dit moment verdraagt geen uitstel."

Droger dan ooit
Terwijl iedereen genoot van de zonnigste lente sinds begin van de KNMI-metingen, werd het elke dag droger. Het is droger dan ooit (in ieder geval droger dan recordjaar 1976) en Brabant heeft al twee droge jaren achter de rug.

De enige regen van betekenis dit voorjaar viel begin maart. April en mei waren recorddroog. Door warmte, wind en groeiende gewassen, planten en bomen neemt ook de verdamping toe. Het water in sloten en beken staat laag of ze zijn al drooggevallen.

Voorspelde regen broodnodig
Het grondwaterpeil staat op de meeste plekken in het rood. Het watertekort onder en boven de grond neemt toe, terwijl met de warmte de behoefte aan water groeit. Natuurgebieden, parken en openbaar groen verdrogen, tuinen worden gesproeid, zwembadjes gevuld en landbouwgewassen beregend.

De regen die de komende twee weken wordt voorspeld, is broodnodig, al is het voor de droogte een druppel op de gloeiende plaat. Op sommige plekken is nog maanden extra regen nodig om het grondwater aan te vullen.

De dertien organisaties adviseren daarom het volgende om verdroging tegen te gaan:

  • Vang regenwater op en laat een regenbui niet in het riool verdwijnen. Koop nu een regenton of koppel je regenpijp af. Maak je tuin, inrit en dak groener. Laat regen in de grond zakken naar het grondwater. Er zijn gemeenten die subsidies geven.
  • 1 liter water minder uit de kraan = 1 liter diep grondwater besparen. Brabants drinkwater wordt van diep grondwater gemaakt.
  • Bespaar als bedrijf ook op water. Kijk kritisch of het slimmer kan in het bedrijfsproces.
  • Boeren die nog mogen beregenen: beregen gericht en nog zuiniger.
  • 1 liter minder water oppompen om tuinen of gewassen te besproeien = 1 liter oppervlaktewater of (ondiep) grondwater besparen.
  • Woon je aan een (droge) sloot of greppel: dam met een zandzak of flinke plank de sloot tijdelijk af. Overleg wel even met de buren. Het regenwater blijft zo langer in de sloot staan en stroomt niet direct weg. Als er een heel natte periode aankomt en de sloot dreigt te overstromen, haal dan de zandzak of plank weg.
  • Zie je kansen of oplossingen om in jouw omgeving het water beter vast te houden, neem dan contact op met het waterschap.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!