Video

Anti-racismedemonstratie Eindhoven druk, maar goed verlopen

6 juni 2020 om 16:00 • Aangepast 13 juni 2020 om 15:54
nl
Op het Stadhuisplein in Eindhoven is zaterdag gedemonstreerd tegen racisme en discriminatie. De Black Lives Matter-demonstratie duurde tot kwart voor zeven. De gemeente liet aan het begin al weten geen nieuwe mensen meer toe te laten. 'Het is vol, ga naar huis', stond in een tweet. Het protest verliep zonder problemen.
Profielfoto van Youssef Zerrouk
Geschreven door
Youssef Zerrouk

Vooral aan de randen van het plein was het te druk en kon er moeilijk anderhalve meter afstand worden gehouden. Kort voor de start stonden er tussen de 600 en 700 mensen klaar. Vrijdag had burgemeester John Jorritsma gezegd maximaal 700 mensen toe te laten. De organisatie riep de mensen aan de randen op om zich te verspreiden. Aan het einde van het protest riep de politie op om afstand te houden van elkaar. Het plein stroomde na afloop gestaag leeg. De gemeente liet na afloop in een persbericht weten dat er ongeveer 1700 deelnemers aan de demonstratie hadden meegedaan.

Omroep Brabant zond een deel van de demonstratie live uit op Facebook. Kijk hieronder de beelden terug:

Wachten op privacy instellingen...

De demonstratie begon met 1 minuut stilte. "Voor alle slachtoffers van politiegeweld. Voor alle slachtoffers van Black Lives Matter", zegt een van de organisatoren. "Ook voor de Nederlandse slachtoffers. Ik wil alle vuisten omhoog!."

"Veel donkere mensen, ook in Nederland, worden belaagd door de politie omdat ze er verdacht uitzien", zei een van de spreeksters. "Het had mijn zus, uw buurvrouw, uw collega kunnen zijn. Geweld moet stoppen. Vandaag zijn we hier om aan te geven dat het moet stoppen." Daarna werd massaal 'Black Lives Matter' gescandeerd.

Een van de sprekers was Mpanzu Bamenga. Het voormalige Eindhovense raadslid werd twee jaar geleden vanwege zijn huidskleur door de marechaussee uit de rij gehaald op Eindhoven Airport. Hij spande een rechtszaak aan en won die. Ook Bamenga begon zijn toespraak met het scanderen van de bekende leus.

Daarna ging hij in op de door politiegeweld omgekomen zwarte Amerikaan George Floyd. "Hij is niet dood. Hij is aanwezig bij alle vergaderingen, alle wetsvoorstellen. Hij gluurt door de vensters van alle huizen. Hij is in de harten van alle mensen. Hij is nu overal. Hij is een symbool geworden dat trekt door heel Amerika en heel Europa. Hij is een beweging geworden tegen onderdrukking en institutioneel racisme. Hij is zwart en zijn leven doet ertoe."

'Wij allen tegen racisme'
Volgens hem is in Eindhoven ook sprake van racisme. "Het was pijnlijk en vernederend dat puur vanwege mijn huiskleur ik als verdachte werd aangemerkt", doelend op zijn ervaring op het vliegveld. "Puur vanwege mijn zwarte lichaam zou ik een gevaar vormen. Het maakt mij boos en pissig."

Hij vindt het nu tijd om in actie te komen. "Op je werk, op de vereniging. Laat dit het begin zijn van een Nederland dat daadwerkelijk verbonden is. Een land dat samenkomt en coalities vormt. Laten we naar elkaar luisteren. Laat dit het begin zijn dat we een vuist maken tegen racisme. Het is niet wit tegen zwart. Het is wij allen tegen racisme."

Wachten op privacy instellingen...

Een van de demonstranten vond zijn aanwezigheid een steunbetuiging aan de antiracisme-beweging. "Wij als witte mensen moeten nadenken over de privileges die we hebben. Er is ook veel racisme hier in Nederland, zonder dat we het ons realiseren." Ook een andere man zei aanwezig te zijn vanwege 'solidariteit naar andere mensen'. "Ik vind het indrukwekkend om hier te zijn. Eigenlijk moet dit in elk dorp of elke stad gedaan worden. Racisme zit diep verankerd in de maatschappij", zei hij. "Mijn stiefdochter is half zwart, ik weet wat het voor haar betekent om anders te zijn."

Een zwarte vrouw uit Geldrop zei dat ze vaak dingen meemaakt. "Racisme is meestal niet openlijk, maar onderhuids", stelde ze. "Maar ik ben positief ingesteld, dit is mijn kleur. Het probleem ligt niet bij mij, maar bij de ander. Ik sta hier nu omdat ik een goede toekomst wil voor mijn kinderen."

Coronamaatregelen
Over de veiligheid vanwege corona maakte een man zich niet zo druk. "Er zijn ook rijen mensen in supermarkten en op woonboulevards. Dan kan dit ook wel qua drukte." Een andere vrouw sloot zich daarbij aan. "Ik denk dat het veilig is. En mijn ouders zitten niet in de risicogroep dus ik ben niet bang om ze aan te steken."

Het protest ging volgens de organisatie niet alleen over de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd die vorige week door politiegeweld om het leven kwam, maar ook over politiegeweld en racismekwesties in het algemeen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Demonstratie Tilburg
In Tilburg vond zaterdag ook een demonstratie tegen racisme en discriminatie plaats. Die verliep zonder problemen. Op die bijeenkomst kwamen een kleine duizend mensen af.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.