‘Vrijwillige uitkoop van boeren is niet voldoende als oplossing voor stikstofprobleem’

8 juni 2020 om 16:02 • Aangepast 15 juni 2020 om 14:44
nl
Het vrijwillig uitkopen van boeren is niet voldoende om het stikstofprobleem op te lossen. Dat stelt het Adviescollege Stikstofproblematiek voor in zijn eindadvies aan het kabinet.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van ANP
Geschreven door

Het college onder leiding van Johan Remkes heeft maandenlang onderzoek gedaan naar de uitstoot van ammoniak (NH3) en stikstofoxiden (NOx) en kwam maandag met zijn bevindingen en een definitief advies aan het kabinet.

Niet alleen op vrijwillige basis
Het uitkopen van veehouderijen is vooral van belang bij bedrijven in de buurt van kwetsbare natuur. En dat kan daar niet alleen op vrijwillige basis, meldt de NOS.

En ook in de landbouw zijn flinke maatregelen nodig. Die is voor ruim veertig procent verantwoordelijk voor de stikstofuitstoot in de vorm van ammoniak, zegt de commissie.

'Serieus werk maken van natuurherstel'
De commissie Remkes zegt in haar advies dat de stikstofuitstoot in Nederland in 2030 moet zijn gehalveerd en dat het kabinet serieus werk moet maken van natuurherstel. Die doelen mogen geen vrijblijvend streven meer zijn: ze moeten wettelijk worden vastgelegd.

De Raad van State verwees het stelsel waarmee de overheid de stikstofuitstoot reguleerde vorig jaar al naar de prullenbak, omdat het veel te vrijblijvend was.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.