Video

Lunchtijd is protesttijd tegen racisme voor twee 'anonieme' actievoerders in Bergen op Zoom

8 juni 2020 om 19:00 • Aangepast 11 juni 2020 om 16:52
nl
Een protestbord en twee stoeltjes. Meer hebben de twee demonstranten op de Grote Markt in Bergen op Zoom deze maandag niet nodig. In de stromende regen voeren ze stipt tussen twaalf en half een actie tegen racisme. De twee, een man en een vrouw afkomstig uit de regio, willen 'anoniem' blijven. Sinds afgelopen vrijdag houden de activisten een dagelijks stil protest en ze zijn vast van plan om het nog heel lang vol te houden.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

De man met zonnebril en hoed legt uit: “We willen het probleem van ‘white privilege’ en racisme onder de aandacht brengen. We willen mensen bewust maken van hoe bevoorrecht wij (blanken) zijn. Zwarte mensen daarentegen zijn onbeschermd en vogelvrij.”

Privacyschending als protest
Om het gevoel van onvrijheid onder de aandacht te brengen, wil hij dat de gegevens op zijn telefoon binnenkort voor iedereen te zien zijn. “Ik geef mijn privacy weg. Ik ga de komende twee weken alles vastleggen wat er rond deze actie gebeurt. Maar in deze telefoon staan ook al mijn contactgegevens. Je kunt er mee op mijn Instagram of Facebook.”

De actievoerders houden hun stil protest tijdens de lunch. (Foto: Erik Peeters)
De actievoerders houden hun stil protest tijdens de lunch. (Foto: Erik Peeters)

Kunstwerk
De telefoon als symbool van onvrijheid moet wat de activist betreft, worden tentoongesteld in het Van Abbemuseum in Eindhoven. “Ik laat het aan hen over hoe zij de telefoon willen exposeren. De contacten met het museum lopen via drie bevriende kunstenaars in Eindhoven. Ik wil hier vooral kunnen zitten.”

Het tijdstip tussen twaalf en half één is niet toevallig gekozen. Veel bedrijven en scholen hebben dan pauze. De twee stille betogers hopen daarom dat er zich de komende dagen meer mensen aansluiten. Hoe lang ze het nog gaan volhouden? “Als het moet, ons hele leven.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.