Nog drie nertsenbedrijven in Brabant besmet met corona

9 juni om 21:43 • Aangepast 16 juni om 21:44
Een nerts (archieffoto: Mark).
Een nerts (archieffoto: Mark).
Onderzoek heeft op nog drie nertsenbedrijven in Brabant besmettingen met het nieuwe coronavirus aan het licht gebracht. In totaal is het virus nu op dertien bedrijven in Nederland vastgesteld, melden de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Landbouw) dinsdagavond aan de Tweede Kamer.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Twee van de bedrijven waar nieuwe besmettingen zijn gevonden, zijn gevestigd in Landhorst, de ander is gevestigd in Volkel. Hoe het virus op de nertsenhouderijen terecht is gekomen, is niet bekend. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) onderzoekt dat nog en heeft daarnaast contact met de GGD over het mogelijk testen van medewerkers.

Sinds zaterdag zijn al verschillende nertsenhouderijen waar corona heerst geruimd. Het kabinet besloot daartoe omdat de dieren het virus ook op mensen kunnen overdragen. Minstens twee nertsenverzorgers zijn vrijwel zeker aangestoken door zieke dieren. Daarmee vormen nertsen een risico voor verdere verspreiding bij mensen.

Goed verlopen
"De NVWA geeft aan dat de ruimingen goed verlopen en dat er zorgvuldig met de dieren wordt omgegaan", schrijven de bewindslieden. "De samenwerking met het personeel van de bedrijven is goed." Dagelijks kunnen twee tot drie bedrijven geruimd worden.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de aanpak van de coronabesmettingen in de nertsenhouderij. Eind deze week moeten de resultaten bekend zijn van het onderzoek naar coronabesmettingen op alle nertsenfokkerijen in ons land. Dan is ook duidelijk op hoeveel bedrijven het virus heeft toegeslagen.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...