Video

Bolwerk Sint Jan in Den Bosch valt op in Europa: het unieke gebouw is genomineerd voor een prijs

12 juni 2020 om 21:00 • Aangepast 19 juni 2020 om 17:04
nl
Waar vroeger de stadsmuren en stadspoort van Den Bosch stonden, staat nu het Bolwerk Sint Jan. Als bezoekerscentrum voor toeristen die naar Den Bosch komen, als horecagelegenheid aan de oever van de Sint-Janssingel en als plek waar je de restanten van de stadsmuren kunt bekijken. Het bolwerk is nu genomineerd voor een Europese erfgoedprijs.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door
Paul Post

Op het dak van het Bolwerk aan de Sint Janssingel is een klein stadsparkje aangelegd en bij het Bolwerk is ook de aanlegsteiger voor rondvaartboten.

Huibert Crijns is als medewerker van de afdeling erfgoed nauw betrokken bij het Bolwerk Sint Jan. Hij snapt wel waarom dit project ook internationaal is opgevallen: "We staan hier tussen de geschiedenis van deze stad. Je waant je in de tijd van kunstenaar Jeroen Bosch, maar daarnaast is het ook een moderne en sfeervolle ontmoetingsplek. Verder hebben we wat innovatieve technieken toegepast."

Horeca bij het Bolwerk Sint Jan (foto: Paul Post).
Horeca bij het Bolwerk Sint Jan (foto: Paul Post).

Meer dan recreatie
Want het Bolwerk, dat je als je vanuit het centraal station de binnenstad van Den Bosch binnenloopt al na enkele honderden meters aan je rechterkant ziet liggen, is meer dan alleen een plek om te recreëren.

Benieuwd hoe dat bolwerk eruit ziet? Bekijk de video hieronder:

De combinatie van een traditionele restauratie en het gebruik van moderne vormgeving is in de smaak gevallen bij de jury van de Europese erfgoedprijs. De Bossche wethouder Huib van Olden denkt dat het Bolwerk Sint Jan ook internationaal zal aanspreken: "Ik hoop de prijs namens Den Bosch in het najaar in ontvangst te mogen nemen. Dat we nog concurrentie uit Zuid-Europa en Letland hebben, daar wil ik nog eventjes niet aan denken."

Concurrentie
Het Bolwerk Sint Jan is genomineerd in de categorie erfgoed-innovatie. De concurrentie bestaat uit het Frans/Spaans/Portugese project 'Slimme erfgoedstad' en het druk- en papiermuseum TYPA uit Estland.

Het Bolwerk Sint Jan (foto: Paul Post).
Het Bolwerk Sint Jan (foto: Paul Post).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.