Video

Een opvallende stoet en dikke tranen: de Heilige Severinus kerk in Hapert sloot zijn deuren

14 juni 2020 om 17:56 • Aangepast 21 juni 2020 om 17:24
nl
Een treurige dag voor Hapert, waar zondagmorgen in de Heilige Severinuskerk voor het laatst een mis werd opgedragen. De deuren sluiten na vandaag voorgoed. Direct na de mis trok een processie, met als middelpunt pastoor Harm Schilder met de heilige communie, door de straten van Hapert richting de Heilige Petruskerk in Bladel.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Pastoor Harm Schilder beseft goed hoe moeilijk deze dag is voor de parochianen in Hapert. "Ik leef mee met de mensen. Dit doet je wel iets. Het is een lange geschiedenis die tot een einde komt."

Wachten op privacy instellingen...

Tot de sluiting van de kerk was al besloten voordat Schilder zich vanuit Tilburg in de gemeente Bladel meldde. De 'Severinus' gaat deel uit maken van een zogeheten MultiFunctionele Accommodatie (MFA), met ruimte voor onder meer onderwijs, opvang en cultuur. Inwoners van Hapert 'moeten' voortaan in Bladel naar de kerk.

Verschillende mensen stonden langs de kant van de weg te kijken naar de stoet. Sommigen konden hun tranen niet bedwingen. Bekijk in de onderstaande video hoe Hapert afscheid nam:

Pastoor Schilder heeft een moeilijke tijd achter de rug. "Er was een aantal mensen dat echt, ja ik wind er geen doekjes om, geprobeerd heeft mij weg te krijgen. De geweren stonden op scherp. Het werd een zwaar eerste jaar en ik heb het overleefd," zo vertelde hij eerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.