Omgekomen militairen geëerd met naam op viaduct

16 juni 2020 om 21:35 • Aangepast 7 november om 10:36
nl
Op twee viaducten in de gemeente Tilburg en op een viaduct bij Veghel prijken sinds dinsdag de namen van drie overleden militairen. Tom Krist, Kevin van de Rijdt en Michael Donkervoort. Zij kwamen om het leven tijdens missies in Afghanistan.
Profielfoto van Madhavi Raaijmakers
Geschreven door
Madhavi Raaijmakers

Het eerbetoon is een initiatief van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid in samenwerking met het ministerie van Defensie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Veteranen Platform. Zij vernoemen bruggen en viaducten door het hele land naar militairen die tijdens vredesmissies zijn omgekomen. Daarbij horen ook de militairen uit Tilburg, Berkel-Enschot en Veghel.

Wachten op privacy instellingen...

Tom Krist
De brug boven de Heukelomseweg in Berkel-Enschot draagt vanaf dinsdagochtend de naam van Eerste-luitenant Tom Krist. Tom werd in 1983 geboren in Tilburg en woonde tot aan zijn overlijden in 2007 in Berkel-Enschot.

De 24-jarige luitenant raakte gewond aan zijn hoofd tijdens een zelfmoordaanslag op een drukke bazaar in de Afghaanse stad Deh Rawod. Bij die aanslag kwamen zeventien Afghanen, waaronder twaalf kinderen om het leven. Tom werd uiteindelijk buiten bewustzijn en in kritieke toestand overgebracht naar een hospitaal in Utrecht. Daar bezweek hij op 12 juli 2007 aan zijn verwondingen.

Het viaduct boven de Heukelomseweg in Berkel-Enschot draagt de naam van militair Tom Krist.
Het viaduct boven de Heukelomseweg in Berkel-Enschot draagt de naam van militair Tom Krist.

Kevin van de Rijdt
Kevin van de Rijdt studeerde in Tilburg en ging in dienst bij de Koninklijke Landmacht. Hij werd opgeleid tot commando en uitgezonden naar Afghanistan. In 2009 was hij, net als twee jaar eerder eerste luitenant Krist, op patrouille in de plaats Deh Rawod. De groep liep in een hinderlaag en Kevin werd als scherpschutter in de eerste linie dodelijk getroffen. Zijn kameraden wisten met gevaar voor eigen leven zijn lichaam uit de gevechtszone te halen en in veiligheid te stellen. Kevins lichaam werd terug naar huis gevlogen en gecremeerd.

Kevin is 26 jaar geworden en was de eerste Nederlandse commando is sneuvelde sinds de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd in de jaren 40. Zijn naam komt dinsdagavond te hangen boven de brug Abcoven in Goirle.

Michael Donkervoort
F16-piloot Michael 'Sofac' Donkervoort uit Veghel overleed in 2006 in Afghanistan. Het najaar 2006 was een intensieve periode waarin de Nederlandse F-16's veelvuldig in actie kwamen. Zij ondersteunden Nederlandse, Amerikaanse, Britse en Canadese grondtroepen. Zij deden dit met name in de provincies Uruzgan, Helmand en Kandahar.

Donkervoort was de derde Nederlandse militair die het leven liet tijdens de militaire missie in Afghanistan. Hij was ten tijde van het ongeluk op weg van de vliegbasis in de Afghaanse hoofdstad Kabul naar Uruzgan om daar grondtroepen te hulp te schieten. In 2011 ontving Donkervoort postuum een gevechtsinsigne voor de wapeninzet die hij met zijn F-16 uitvoerde een week voor zijn ongeval.

Foto: ministerie van Defensie
Foto: ministerie van Defensie

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!