Tien miljoen euro subsidie per jaar voor cultuursector in Brabant

18 juni 2020 om 11:26 • Aangepast 25 juni 2020 om 11:04
nl
De provincie en vier grote Brabantse steden geven samen jaarlijks ruim 9,9 miljoen euro aan de cultuursector. Dat blijkt uit het Kunstenplan 2021-2024, dat donderdag is gepresenteerd. De subsidie wordt verdeeld over 53 Brabantse instellingen.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De bijdrage vanuit de provincie is volgens een woordvoerder vergelijkbaar met de vorige periode. Dat is opvallend omdat de nieuwe Brabantse coalitie met Forum voor Democratie heeft aangekondigd dat ze cultuursubsidies gaat afbouwen.

De hoogste bedragen vanuit de provincie zijn onder andere voor dansgezelschap De Stilte in Breda, Het Zuidelijk Toneel en Stichting Opera Zuid. Zij krijgen elk ruim 1,4 miljoen uitgesmeerd over vier jaar. Theaterfestival Boulevard in Den Bosch en de Dutch Design Week in Eindhoven krijgen ruim een miljoen.

Op het randje
Toch zijn er ook clubs die net buiten de boot vallen. De provincie en gemeenten werken met een puntensysteem om geld toe te kennen. Zo viel het Bredase Podium Bloos net over de grens voor subsidie vanuit Noord-Brabant. Ook de gemeente Breda kent hen niks toe.

"Natuurlijk is het spijtig dat enkele voorstellen die wel positief beoordeeld zijn geen of beperkte financiering hebben gekregen. Hopelijk kunnen zij alsnog doorgaan, mogelijk in aangepaste vorm of door andere financiering te vinden", zegt de Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx.

Het was voor het eerst dat culturele instellingen tegelijk subsidie konden aanvragen bij de vier grote Brabantse steden en de provincie, via een gezamenlijke aanvraagprocedure. Naast de jaarlijkse 5,84 miljoen vanuit de provincie, kennen gemeente het volgende toe:

Wachten op privacy instellingen...

De volledige lijst met toegekende en afgewezen subsidies vanuit de provincie is hier te vinden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.