Video

Géén rondjes om de kerk na de Tour, wielermakelaar kan voor het eerst in jaren op zomervakantie

19 juni 2020 om 08:55 • Aangepast 26 juni 2020 om 08:04
nl
Wielermakelaar John van den Akker uit Veldhoven weet niet wat hem overkomt. Hij kan voor het eerst in jaren op zomervakantie. Normaal is hij tijdens de Tour de France in juli, hartstikke druk met het regelen van renners voor de vele wielercriteriums ná de Tour. Nadat bekend werd dat ook het criterium van Boxmeer, Daags na de Tour, niet doorgaat, zijn echter alle twintig wedstrijden geschrapt waarvoor Van den Akker normaal aan de slag gaat.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

"Boxmeer was de laatste van de twintig criteriums die nog stond", vertelt Van den Akker vrijdag in het programma WAKKER op Omroep Brabant radio. Dit betekent voor hem voor het eerst in jaren dat hij zich op de tweede rustdag in de Tour de France niet de blaren op zijn tong hoeft te praten om renners over te halen naar bijvoorbeeld Boxmeer, Etten-Leur of Chaam te komen.

21 september, de dag waarop Daags na de Tour verreden zou worden, is nog ver weg, weet Van den Akker. "Er was hoop op versoepeling van de regels. Maar het ziet ernaar uit dat de anderhalvemeter-samenleving nog wel even blijft bestaan. En dan is het lastig tienduizenden wielerfans te ontvangen", legt hij het besluit van de organisatie uit.

Niet het eind van een traditie
Volgens de wielermakelaar betekent het niet doorgaan van de criteriums dit jaar zeker niet het einde van de traditionele rondjes om de kerk, die het toch al lastig hadden. Organisatoren hebben er dit jaar volgens hem voor gekozen al in een vroeg stadium te annuleren. "Om te overleven", zegt hij. "Ze hebben immers nog weinig of geen kosten gemaakt."

Verdrietig besluit
'Een verdrietig besluit', noemt rondevoorzitter Pierre Hermans het schrappen van het criterium. "Het ziet hier elk jaar zwart van het volk. Naarmate er drank in het spel komt, worden de coronamaatregelen wat nonchalanter nageleefd. We willen niet negatief in de publiciteit komen. Het moet wel leuk blijven."

Organisaties kunnen zich nu richten op volgend jaar. Voor Boxmeer betekent dit focus op maandag 26 juli 2021, de nieuwe datum van de 46e Daags na de Tour.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.