Kick Out Zwarte Piet demonstreert ook in Schijndel tegen aanwezigheid van Zwarte Piet

20 juni 2020 om 11:35 • Aangepast 27 juni 2020 om 17:14
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Het Kick Out Zwarte Piet-protest in Eindhoven. (Foto: René van Hoof)
1/2 Gemengde reacties in Schijndel op demonstratie Kick Out Zwarte Piet
De zomer moet nog beginnen of in verschillende steden is de pietendiscussie al volop aan de gang. De beweging Kick Out Zwarte Piet kondigde voor november al demonstraties aan bij de intochten van Sinterklaas in onder meer Roosendaal, Helmond, Den Bosch en Breda. Vrijdag werd daar een demonstratie in Schijndel aan toegevoegd.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

In Schijndel is het personage Zwarte Piet nog steeds gemeengoed. Het dorp heeft zelfs een eigen sinterklaasserie met een bijbehorend lespakket voor alle basisscholen. Tot nu toe werd in de serie nog vastgehouden aan Zwarte Piet.

'We gaan graag de dialoog aan'
“Het kind geniet van de karakters, maar vooral van het sinterklaasfeest. Dat gaat voor alles. We gaan graag de dialoog aan. We zien wel wat er de komende' tijd gaat gebeuren”, vertelde schooldirecteur Lambèr Gevers vorig jaar bij de inventarisatie van Omroep Brabant naar Zwarte Piet op de basisscholen.

De organisatie van het sinterklaasfeest wil pas maandag reageren op het nieuws van de demonstratie.

Wachten op privacy instellingen...

De beweging Kick Out Zwarte Piet is tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet bij het kinderfeest. Verschillende steden en dorpen vervingen de Zwarte Pieten al door bijvoorbeeld roetveegpieten en andere bontgekleurde pieten.

Op de markt
Op de markt in Schijndel zijn de meningen, zoals overal waar de zwartepietendiscussie gevoerd wordt, deze zaterdag behoorlijk verdeeld. Een vrouw zegt over het aangekondigde protest: "Ik vind het verschrikkelijk, echt waar. Het is een kinderfeest. En het is al die jaren goed gegaan, dus waarom zou het nu ineens niet meer kunnen." Een ander snapt het anti-zwartepietensentiment en de aangekondigde demonstratie juist prima: "Ik kan me voorstellen dat mensen er aanstoot aan nemen en dat het gewoon niet meer past nu."

In de video hoor je hoe andere bezoekers van de Markt in Schijndel over de pietendiscussie denken

Wachten op privacy instellingen...

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...