Geen zwarte pieten bij de sinterklaasintocht in Eindhoven

30 april 2020 om 22:15 • Aangepast 7 mei 2020 om 22:44
nl
De intocht van Sinterklaas in Eindhoven zal dit jaar definitief worden gehouden zonder zwarte pieten. Dat heeft de gemeente Eindhoven bekendgemaakt, ook al is nog onduidelijk of het evenement door de coronacrisis door kan gaan.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De pieten worden niet met een zwarte of bruine basiskleur geschminkt. Ook kroeshaar, rode lippen en gouden oorbellen zijn niet toegestaan. De kenmerken zouden lijken 'op die van slaven uit het koloniale verleden', zo staat in de raadsbrief van deze week. De gemeente zegt de landelijke tv-lijn te volgen.

Vorig jaar waren nog wel zwarte pieten te zien bij de intocht. Wel was al duidelijk dat het de laatste keer zou zijn. De Sint nam dat jaar echter ook bontgekleurde glitterpieten, Bob de Bouwerpieten en K3-pieten mee.

Onrust
De pietendiscussie zorgde meerdere keren voor onrust. In 2018 liep de intocht volledig uit de hand. Voetbalsupporters gooiden met eieren en bier naar demonstranten van Kick Out Zwarte Piet. Ook bij de vorige intocht was veel politie op de been, maar die verliep een stuk rustiger.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.