'Politie moest inhouden bij demonstratie Black Lives Matter in Eindhoven'

23 juni 2020 om 07:26 • Aangepast 30 juni 2020 om 12:32
nl
De politiebond ACP verwijt burgemeester John Jorritsma van Eindhoven dat hij de politie begin juni de instructie zou hebben gegeven om coulant op te treden bij een antiracisme-demonstratie. Dit om escalatie te voorkomen. De instructies hebben geleid tot boosheid binnen de politie, meldt De Telegraaf.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Dit bevestigt voorzitter Gerrit van de Kamp van de bond, nadat drie goed ingevoerde bronnen van De Telegraaf de onvrede over de instructies hadden gemeld. De gemeente Eindhoven zou niet willen reageren, ondanks herhaaldelijke verzoeken.

Onbegrip en boosheid
De demonstratie vond plaats op 6 juni. De organisatie Black Lives Matter riep van tevoren al demonstranten op om agenten te filmen. Burgemeester Jorritsma gaf de politie de opdracht coulanter te zijn dan normaal. De agenten moesten volgens Van de Kamp 'meer pikken'. Bij bedreigingen of provocaties niet optreden, waar agenten dat volgens hem normaal gesproken wel zouden doen.

De instructies zouden volgens de krant tot onbegrip en boosheid hebben geleid binnen de politie, ook binnen de politietop van de eenheid Oost-Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.