Video

Bakker zag tijdens piek coronacrisis steeds weer een begrafenisstoet voorbijkomen: 'Angstaanjagend'

26 juni 2020 om 09:00 • Aangepast 1 juli 2020 om 14:04
nl
“Ik had nooit gedacht dat ik de winkel zou sluiten, aan het begin van een seizoen”, zegt Dorremie Beekmans van schoenenwinkel Van Rijbroek in Boekel. Zij en bakker Lambèr Merks blikken terug op hoe het stil werd in Boekel. En ze zien hoe het leven daar nu langzaam weer wordt opgepakt.
Profielfoto van Jos VerkuijlenProfielfoto van Dennis Stafleu
Geschreven door
Jos Verkuijlen & Dennis Stafleu

Met 21 sterfgevallen op zo'n 10.000 inwoners is Boekel zwaar getroffen door het coronavirus. Verslaggever Jos Verkuijlen en cameraman Dennis Stafleu zijn de hele maand juni in deze gemeente. Ze brengen verhalen over de gaten die in het dorp zijn gevallen en over de veerkracht van de inwoners.

De schoenenwinkel aan de Kerkstraat, maar ook de modezaak elders in het dorp, zijn een begrip in de regio. De zaak begon met de eerste generatie Van Rijbroek in 1963. “Het is echt een regiowinkel”, vertelt Dorremie. “Mensen komen hier voor ons product maar het is ook een sociale plek waar mensen een praatje komen maken.”

In maart veranderde alles in Boekel. In de video vertelt Dorremie hoe het was om de winkel dicht te doen en hoe klanten de winkel uiteindelijk weer weten te vinden:

De stilte in het dorp staat Dorremie nog het meeste bij. “Gelukkig wordt het allemaal iets beter”, vertelt ze. Mensen komen ook weer naar de winkel. “Dan zeggen klanten: dit bezoekje is echt de eerste keer dat ik weer buiten de deur kom. Die mensen hebben heel lang binnen gezeten. Ze willen dan toch graag weer naar buiten en is dit hun eerste uitstapje.”

Bij bakker Lambér kon het werk gewoon doorgaan
Bij bakker Lambér kon het werk gewoon doorgaan

Verderop in het dorp zit bakkerij Merks. Een ander begrip in het dorp. “We zouden eigenlijk 1 april ons 25-jarig jubileum vieren”, vertelt bakker Lambèr. “Dat hebben we naar oktober verzet. In deze situatie had ik het heel ongepast gevonden om te feesten, terwijl half Boekel in de kreukels ligt.”

“Het is angstaanjagend geweest“, zegt de bakker. “Met al die mensen die overlijden. Als er iemand begraven werd, zag je een hele stoet voorbijkomen.” Bij de bakker zelf bleven de klanten komen, al golden er natuurlijk wel coronaregels in de winkel.

In de video vertelt bakker Lambèr hoe het in zijn winkel 'gewoon' door ging:

De bakker merkt dat de zwaarste tijd in het dorp alweer voorbij is. “ Het begint weer te normaliseren", zegt Lambèr. "De horeca is weer aan het bestellen. Die mensen hebben het ook hard nodig. De kosten gaan door. We worden wel geholpen, maar al die hulp is een druppel op de gloeiende plaat."

Tegelijk is de bakker trots op hoe Boekel ermee omgaat. "Als ik dat zie bij de visboer op de markt of bij ons voor de deur. De mensen blijven netjes wachten. Er heeft niemand commentaar. Ik ben blij dat het zo gebeurt."

We laten het graag aan je weten als we een nieuw artikel hebben over Boekel. Klik hier om je te abonneren op de nieuwsbrief. Alle verhalen vind je op onze themapagina. Wil je meer zien? Kijk dan op ons YouTube-Kanaal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.